- Сучасні погляди на харчування дітей з муковісцидозом
Сучасні погляди на харчування дітей з муковісцидозом
Modern Pediatrics. Ukraine. (2022). 3(123): 38-46. doi 10.15574/SP.2022.123.38
Куріліна Т. В., Марушко Т. В., Писарєв А. О., Глядєлова Н. П., Тараненко Т. В., Лазаренко І. Ф.
Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ
Для цитування: Куріліна ТВ, Марушко ТВ, Писарєв АО, Глядєлова НП, Тараненко ТВ, Лазаренко ІФ. (2022). Сучасні погляди на харчування дітей з муковісцидозом. Сучасна педіатрія. Україна. 3(123): 38-46. doi 10.15574/SP.2022.123.38.
Стаття надійшла до редакції 25.01.2022 р., прийнята до друку 18.04.2022 р.
Муковісцидоз (МВ) є аутосомно-рецесивним захворюванням, що скорочує тривалість життя. При цьому захворюванні відбувається генералізоване ураження екзокринних залоз із розвитком переважно недостатності підшлункової залози, обструкції дихальних шляхів із прогресуванням ураження легень. Унаслідок недостатності підшлункової залози в пацієнтів наявні мальабсорбція та мальнутриція. Тісний атрибутивний зв’язок МВ з нутритивним станом і несприятливими клінічними наслідками обумовлює необхідність ретельного оцінювання нутритивного стану, індивідуального ведення та моніторингу всіх дітей з МВ. Досягнення оптимального фізичного розвитку та адекватного харчування пацієнтів з МВ на тепер є можливим завдяки ранній діагностиці та агресивній нутритивній медичній терапії. Медичні дієтичні втручання спрямовані на забезпечення нормального росту та превенцію мальнутриції, що поліпшить прогноз та якість життя педіатричних пацієнтів з МВ.
Висвітлено причини розвитку мальнутриції при МВ, специфічні скринінгові інструменти для моніторингу зростання хворих дітей, критерії стратифікації дітей на групи нутритивного ризику. Наведено порядок обчислення енергетичних потреб з урахуванням активності, ступеня тяжкості захворювання та панкреатичної недостатності. Звернуто увагу на співвідношення макронутрієнтів та необхідність вживання енергетично щільної та багатої на нутрієнти їжі.
Обговорено призначення медичної нутритивної терапії з введенням спеціальних продуктів для медичних цілей (клінічного харчування) для забезпечення підвищених потреб в енергії та уникнення вживання енергетично щільних, але бідних на нутрієнти продуктів. Доцільним є залучення до мультидисциплінарної команди психолога, який на регулярній основі може коригувати харчову поведінку та сприяти дотриманню харчових рекомендації для досягнення оптимального фізичного розвитку пацієнтів.
Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини.
Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
Ключові слова: муковісцидоз, діти, мальнутриція, медична нутритивна терапія.
ЛІТЕРАТУРА
1. Academy of Nutrition and Dietetics. (2020). Nutrition Care Manual. URL: http://www.nutritioncaremanual.org.
2. Academy of Nutrition and Dietetics. (2020). Pediatric Nutrition Care Manual. URL: https://www.nutritioncaremanual.org/pediatric-nutrition-care.
3. Ashkenazi M, Nathan N, Sarouk I, Aluma BEB, Dagan A, Bezalel Y et al. (2019). Nutritional Status in Childhood as a Prognostic Factor in Patients with Cystic Fibrosis Lung. 197: 371-376. https://doi.org/10.1007/s00408-019-00218-3; PMid:30887107
4. Baker R, Backer S, Bojczuk G. (2021). Cystic fibrosis: Nutritional issues In: UpToDate. URL: https://www.uptodate.com/contents/cystic-fibrosis-nutritional-issues?search=cystic-fibrosis&source=search_result&selectedTitle=6~150&usage_type=default&display_rank=6.
5. Balfour-Lynn IM. (2020). Clinical Guidelines: Care of Children with Cystic Fibrosis. 8th edition. London: Royal Brompton Hospital: 311.
6. Bell SC, Mall MA, Gutierrez H, Macek M, Madge S, Davies JC et al. (2020). The future of cystic fibrosis care: A global perspective. Lancet Respir Med. 8 (1): 65-124. https://doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30337-6
7. Brownell JN, Bashaw H, Stallings VA. (2019). Growth and Nutrition in Cystic Fibrosis. Semin Respir Crit Care Med. 40 (6): 775-791. https://doi.org/10.1055/s-0039-1696726; PMid:31659726
8. Calvo-Lerma J, Hulst J, Boon M, Martins T, Ruperto M, Colombo C et al. (2019). The Relative Contribution of Food Groups to Macronutrient Intake in Children with Cystic Fibrosis: A European Multicenter Assessment. J Acad Nutr Diet. 119 (8): 1305-1319. https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.01.003; PMid:30862484
9. Castellani C, Duff AJA, Bell SC, Heijerman HGM, Munck A, Ratjen F et al. (2018). ECFS best practice guidelines: the 2018 revision. J Cyst Fibros. 17 (2): 153-178. https://doi.org/10.1016/j.jcf.2018.02.006; PMid:29506920
10. Culhane S, George C, Pearo B, Spoede E. (2013). Malnutrition in cystic fibrosis: A review. Nutr Clin Pract. 28 (6): 676-683. https://doi.org/10.1177/0884533613507086; PMid:24170579
11. Declercq D, Van Meerhaeghe S, Marchand S, Van Braeckel E, van Daele S, De Baets F et al. (2019). The nutritional status in CF: Being certain about the uncertainties, Clinical Nutrition ESPEN. 29: 15-21. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.10.009; PMid:30661680
12. Devon Formulary and Referral. (2022). Formulary choice oral nutritional supplements. URL: https://southwest.devonformularyguidance.nhs.uk/formulary/chapters/9-blood-and-nutrition/9-4-oral-nutrition/9-4-3-formulary-oral-nutritional-supplements.
13. Kutney KA, Sandouk Z, Desimone M, Moheet A. (2021). Obesity in cystic fibrosis. J Clin Transl Endocrinol. 26: 100276. https://doi.org/10.1016/j.jcte.2021.100276; PMid:34868883 PMCid:PMC8626670
14. Madde A, Okoniewski W, Sanders DB, Ren CL, Weiner DJ, Forno E. (2021). Nutritional status and lung function in children with pancreatic-sufficient cystic fibrosis. J Cyst Fibros. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/ S1569199321021731. https://doi.org/10.1016/j.jcf.2021.12.014; PMid:34972650
15. McDonald CM, Alvarez JA, Bailey J, Bowser EK, Farnham K, Mangus M et al. (2021). Academy of Nutrition and Dietetics: 2020 Cystic Fibrosis Evidence Analysis Center Evidence-Based Nutrition Practice Guideline. J Acad Nutr Diet. 121 (8): 1591-1636. https://doi.org/10.1016/j.jand.2020.03.015; PMid:32565399
16. McDonald CM, Bowser EK, Farnham K, Alvarez JA, Padula L, Rozga M. (2021). Dietary Macronutrient Distribution and Nutrition Outcomes in Persons with Cystic Fibrosis: An Evidence Analysis Center Systematic Review. J Acad Nutr Diet. 121 (8): 1574-1590. https://doi.org/10.1016/j.jand.2020.03.016; PMid:32532674
17. McDonald CM. (2009). Validation of a nutrition risk screening tool for children and adolescents with cystic fibrosis ages 2-20 years. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 46 (4): 438-446. https://doi.org/10.1097/MPG.0b013e318156c2db; PMid:18367958
18. МОЗ України. (2016). Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Муковісцидоз». Наказ МОЗ України №723 від 15.07.2016. URL: https://ips.ligazakon.net/document/MOZ26216.
19. Poulimeneas D, Grammatikopoulou MG, Devetzi P, Petrocheilou A, Kaditis AG, Papamitsou T, et al. (2020). Adherence to Dietary Recommendations, Nutrient Intake Adequacy and Diet Quality among Pediatric Cystic Fibrosis Patients: Results from the GreeCF Study. Nutrients. 12 (10): 3126. https://doi.org/10.3390/nu12103126; PMid:33066268 PMCid:PMC7602117
20. Poulimeneas D, Grammatikopoulou MG, Petrocheilou A, Kaditis AG, Troupi E, Doudounakis SE et al. (2020). Comparison of International Growth Standards for Assessing Nutritional Status in Cystic Fibrosis: The GreeCF Study. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 71 (1): 35-39. https://doi.org/10.1097/MPG.0000000000002679; PMid:32102088
21. Poulimeneas D, Grammatikopoulou MG, Petrocheilou A, Kaditis AG, Vassilakou T. (2020). Triage for Malnutrition Risk among Pediatric and Adolescent Outpatients with Cystic Fibrosis, Using a Disease-Specific Tool. Children (Basel, Switzerland). 7 (12): 269. https://doi.org/10.3390/children7120269; PMid:33291524 PMCid:PMC7761802
22. Poulimeneas D, Petrocheilou A, Grammatikopoulou MG, Kaditis AG, Loukou I, Doudounakis SE et al. (2017). High attainment of optimal nutritional and growth status observed among Greek pediatric cystic fibrosis patients: results from the GreeCF study. J Pediatr Endocrinol Metab. 26; 30 (11): 1169-1176. https://doi.org/10.1515/jpem-2017-0013; PMid:29087958
23. RBHT. (2020). Clinical Guidelines: Care of Children with Cystic Fibrosis. Chapter 7 – Gastrointestinal & nutritional care. 8th editions. Balfour-Lynn I. Royal Brompton&Harefield NHS Foundation Trust: 331. URL: www.rbht.nhs.uk/childrencf.
24. Ritchie H, Nahikian-Nelms M, Roberts K, Gemma S, Shaikhkhalil A. (2021). The prevalence of aberrations in body composition in pediatric cystic fibrosis patients and relationships with pulmonary function, bone mineral density, and hospitalizations. J Cyst Fibros. 20 (5): 837-842. https://doi.org/10.1016/j.jcf.2021.04.004; PMid:33933345
25. Rozga M, Handu D. (2019). Nutrition Care for Patients with Cystic Fibrosis: An Evidence Analysis Center Scoping Review. J Acad Nutr Diet. 119 (1): 137-151. https://doi.org/10.1016/j.jand.2018.03.012; PMid:29804871
26. Schofield, WN. (1985). Predicting basal metabolic rate, new standards and review of previous work. Hum Nutr Clin Nutr. 39 (1): 5-41.
27. Slae M, Wilschanski M. (2019). Prevention of malnutrition in cystic fibrosis. Curr Opin Pulm Med. 25 (6): 674-679. https://doi.org/10.1097/MCP.0000000000000629; PMid:31567328
28. Solomon M, Bozic M, Mascarenhas MR. (2016). Nutritional Issues in Cystic Fibrosis. Clin Chest Med. 37 (1): 97-107. https://doi.org/10.1016/j.ccm.2015.11.009; PMid:26857771
29. Souza Dos Santos Simon MI, Forte GC, da Silva Pereira J, da Fonseca Andrade Procianoy E, Drehmer M. (2016). Validation of a Nutrition Screening Tool for Pediatric Patients with Cystic Fibrosis. J Acad Nutr Diet. 116 (5): 813-818. https://doi.org/10.1016/j.jand.2016.01.012; PMid:27126153
30. Sutherland R, Katz T, Liu V, Quintano J, Brunner R, Tong ChW et al. (2018). Dietary intake of energy-dense, nutrient-poor and nutrient-dense food sources in children with cystic fibrosis. J Cyst Fibros. 17 (6): 804-810. https://doi.org/10.1016/j.jcf.2018.03.011; PMid:29724576
31. Turck D, Braegger CP, Colombo C, Declercq D, Morton A, Pancheva R et al. (2016). ESPEN-ESPGHAN-ECFS guidelines on nutrition care for infants, children, and adults with cystic fibrosis. Clin Nutr. 35 (3): 557-577. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.03.004; PMid:27068495
32. Van der Haak N, King SJ, Crowder T, Kench A, Painter C, Saxby N. (2020). Nutrition Guidelines for Cystic Fibrosis in Australia and New Zealand Authorship Group and Interdisciplinary Steering Committee. Highlights from the nutrition guidelines for cystic fibrosis in Australia and New Zealand. J Cyst Fibros. 19 (1): 16-25. https://doi.org/10.1016/j.jcf.2019.05.007; PMid:31175004
33. Watson H, Stackhouse C. (2020). Omega-3 fatty acid supplementation for cystic fibrosis. Cochrane Database Syst Rev. 4 (4): CD002201. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002201.pub6
34. Zhang Zh, Chin LH, Lai HCJ. (2017). Chapter 42 – Nutrition and Cystic Fibrosis, In: Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. 4th ed. Academic Press: 911-934. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802928-2.00042-4