• До питання про харчування дітей з ревматичними хворобами
ua До змісту Повний текст статті

До питання про харчування дітей з ревматичними хворобами

Modern Pediatrics. Ukraine. (2022). 3(123): 66-72. doi 10.15574/SP.2022.123.66
Ошлянська О. А.1,2, Охотнікова О. М.1, Квашніна Л. В.2
1Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ
2ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», м. Київ

Для цитування: Ошлянська ОА, Охотнікова ОМ, Квашніна ЛВ. (2022). До питання про харчування дітей з ревматичними хворобами. Сучасна педіатрія. Україна. 3(123): 66-72. doi 10.15574/SP.2022.123.66.
Стаття надійшла до редакції 7.01.2022 р., прийнята до друку 18.04.2022 р.

Наведено дані останніх досліджень щодо впливу активних компонентів продуктів харчування та різновидів дієти на перебіг ревматичних захворювань. Обговорено основні актуальні рекомендації з харчування пацієнтів. Показано, що харчування не чинить доведеного безпосереднього впливу на перебіг ревматичних захворювань у дітей, саме тому без стандартизованої медикаментозної терапії не можна призначати будь-яку дієту, але завдяки збільшенню різноманіття продуктів харчування та їх загальній гармонізації рекомендована лікарем дієта здатна суттєво поліпшити якість життя дитини, зменшити прояви коморбідних станів або небажаних ефектів лікування. У дітей з ревматичною патологією, які мають ураження вісцеральних органів (серця, печінки, нирок), слід застосовувати дієту згідно з гайдлайнами лікування відповідних патологічних станів. Аналогічно, лише пацієнтам, у яких доведений дефіцит вітамінів (у тому числі вітаміну D), потрібно призначати необхідні препарати з урахуванням відповідних настанов. У разі поєднання таких порушень доцільна індивідуалізація харчування із залученням професійного дієтолога.
Пацієнти дитячого віку з ревматичними захворюваннями та їхні батьки мають отримати від лікаря інформацію стосовно важливості здорового харчування, яке відповідає віковим потребам і включає різноманітні страви з великою кількістю зернових продуктів, овочів і фруктів, низьким вмістом насичених жирів, помірним вмістом цукру, однак повне вилучення будь-яких продуктів із раціону є недоцільним.
Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
Ключові слова: дієта, діти, ревматичні хвороби.

ЛІТЕРАТУРА

1. Alghadir AH, Gabr SA, Al-Eisa ES. (2016). Green tea and exercise interventions as nondrug remedies in geriatric patients with rheumatoid arthritis. J Phys Ther Sci. 28 (10): 2820-2829. https://doi.org/10.1589/jpts.28.2820; PMid:27821943 PMCid:PMC5088134

2. Alunno A, Nikiphorou Е, Philippou Е, Daien С. (2020). Nutrition in RMDs: is it really food for thought? Focus on rheumatoid arthritis. BMC Rheumatology. 4: 10. https://doi.org/10.1186/s41927-020-0113-4; PMid:32175525 PMCid:PMC7063796

3. Bruzzese V, Scolieri P, Pepe J. (2021). Efficacy of gluten-free diet in patients with rheumatoid arthritis. Reumatismo. 18; 72 (4): 213-217. https://doi.org/10.4081/reumatismo.2020.1296; PMid:33677948

4. Caizhen Li, Li Zhu, Yinming Dai et al. (2022). Diet-Induced High Serum Levels of Trimethylamine-N-oxide Enhance the Cellular Inflammatory Response without Exacerbating Acute Intracerebral Hemorrhage Injury in Mice. Oxidative Medicine and Cellular Longevity: 16. Article ID 1599747. https://doi.org/10.1155/2022/1599747; PMid:35242275 PMCid:PMC8886754

5. Carlberg C. (2014). The physiology of vitamin D-far more than calcium and bone. Front Physiol. 5: 335. https://doi.org/10.3389/fphys.2014.00335

6. Cerk B, Panush RS. (2021). Food, Diet, Nutrition & Rheumatic Diseases-Are They Really Related? By MD. URL: https://www.the-rheumatologist.org/article/food-diet-nutrition-rheumatic-diseases-are-they-really-related/?singlepage=1.

7. Charoenngam N. (2021). Vitamin D and Rheumatic Diseases: A Review of Clinical Evidence. Int J Mol Sci. 22 (19): 10659. https://doi.org/10.3390/ijms221910659; PMid:34639000 PMCid:PMC8508879

8. Daiena C, Czernichowc S, Letarouilly JG et al. (2022). Dietary recommendations of the French Society for Rheumatology for patients with chronic inflammatory rheumatic diseases. Joint Bone Spine. 89: 105319. https://doi.org/10.1016/j.jbspin.2021.105319; PMid:34902577

9. Duffy EM et al. (2004). The clinical effect of dietary supplementation with omega-3 fish oils and/or copper in systemic lupus erythematosus. J Rheumatol. 31 (8): 1551-6.12.

10. Forsyth C, Kouvari M, Cunha NMD. (2018). SYSTEMATIC REVIEW The effects of the Mediterranean diet on rheumatoid arthritis prevention and treatment: a systematic review of human prospective studies. Rheumatology International. https://doi.org/10.1007/s00296-017-3912-1; PMid:29256100

11. Gioia C, Lucchino B, Tarsitano MG et al. (2020). Dietary Habits and Nutrition in Rheumatoid Arthritis: Can Diet Influence Disease Development and Clinical Manifestations? Arthritis and Nutrition: Can Food Be Medicine? 12 (5): 1456. https://doi.org/10.3390/nu12051456; PMid:32443535 PMCid:PMC7284442

12. Hahn BH, Grossman J, Chen W, McMahon M. (2007). The pathogenesis of atherosclerosis in autoimmune rheumatic diseases: roles of inflammation and dyslipidemia. J Autoimmun. 28 (2,3): 69-75. https://doi.org/10.1016/j.jaut.2007.02.004; PMid:17433865

13. Haugen M, Kjeldsen-Kragh J, Nordvåg BY, Førre O. (1991). Diet and disease symptoms in rheumatic diseases – results of a questionnaire based survey Clin Rheumatol. 10 (4): 401-407. https://doi.org/10.1007/BF02206660; PMid:1802495

14. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA et al. (2011). Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 96 (7): 1911-1930. https://doi.org/10.1210/jc.2011-0385; PMid:21646368

15. Jiayang Jin, Jing Li, Yuzhou Gan et al. (2021). Red meat intake is associated with early onset of rheumatoid arthritis: a cross-sectional study. Sci Rep. 11: 5681. https://doi.org/10.1038/s41598-021-85035-6; PMid:33707573 PMCid:PMC7952581

16. Khanna S, Jaiswal KS, Gupta B. (2017). Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Front Nutr. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00052; PMid:29167795 PMCid:PMC5682732

17. Квашнина ЛВ. (2016). Алиментарный дефицит кальция и подходы к его коррекции. Современная педиатрия. 7(79): 26-32. https://doi.org/10.15574/SP.2016.79.26.

18. Land MH, Rouster-Stevens K, Woods CR et al. (2005). Lactobacillus sepsis associated with probiotic therapy. Pediatrics Jan. 115 (1): 178-181. https://doi.org/10.1542/peds.2004-2137; PMid:15629999

19. Moonesinghe H, Mackenzie H, Venter C et al. (2016). Prevalence of fish and shellfish allergy: A systematic review. Ann Allergy Asthma Immunol. 117 (3): 264-272.e4. https://doi.org/10.1016/j.anai.2016.07.015; PMid:27613460

20. Nguyen Y, Salliot C, Gelot A et al. (2021). Mediterranean Diet and Risk of Rheumatoid Arthritis: Findings From the French E3N-EPIC Cohort Study Artritis and Rheumathology. 73 (1): 69-77. https://doi.org/10.1002/art.41487; PMid:32909390

21. Panush RS. (1991). Does food cause or cure arthritis? Rheum Dis Clin North Am. 17 (2): 259-272. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(21)00569-X

22. Patterson SL et al. (2019). Obesity is Independently Associated With Worse Patient-Reported Outcomes in Women with Systemic Lupus Erythematosus. Arthritis Care Res (Hoboken). 71 (1): 126-133. https://doi.org/10.1002/acr.23576; PMid:29740985 PMCid:PMC6222022

23. Petersson S, Philippou E, Rodomar C et al. (2018). The Mediterranean diet, fish oil supplements and rheumatoid arthritis outcomes: Evidence from clinical trials. Autoimmun Rev. 17 (11): 1105-1114. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2018.06.007; PMid:30213690

24. Proudman SM, James MJ, Spargo LD et al. (2015). Fish oil in recent onset rheumatoid arthritis: A randomised, double-blind controlled trial within algorithm-based drug use. Ann Rheum Dis. 74 (1): 89-95. https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2013-204145; PMid:24081439

25. Ramadan G, El-Beih NM, Talaat RM, Abd El-Ghffar EA. (2017). Anti-inflammatory activity of green versus black tea aqueous extract in a rat model of human rheumatoid arthritis. Int J Rheum dis. 20 (2): 203-213. https://doi.org/10.1111/1756-185X.12666; PMid:25964045

26. Шилин ДЕ. (2010). Витамин-гормон D в клинике XXI века: плейотропные эффекты и лабораторная оценка. Клин. лаб. диагностика. 12: 17-23.

27. Skwldstam L, Hagfors L, Johansson G. (2003). An experimental study of a Mediterranean diet intervention for patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. 62 (3): 208-214. https://doi.org/10.1136/ard.62.3.208; PMid:12594104 PMCid:PMC1754463

28. Smallwood MJ, Nissim A, Knight AR et al. (2018). Oxidative stress in autoimmune rheumatic diseases Free Radical Biology and Medicine. 125: 3-14. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2018.05.086; PMid:29859343

29. Smith EMD, Foster HE, Beresford MW. (2013). Adding to complexity: comorbidity in paediatric rheumatic disease. Rheumatology. 52 (1): 22-33. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kes256; PMid:23024018

30. Tedeschi SK, Frits M, Cui J et al. (2017). Diet and rheumatoid arthritis symptoms: Survey results from a rheumatoid arthritis registry. Arthritis Care Res (Hoboken). 69 (12): 1920-1925. https://doi.org/10.1002/acr.23225; PMid:28217907 PMCid:PMC5563270

31. Teh P, Zakhary B, Sandhu VK. (2019). The impact of obesity on SLE disease activity: findings from the Southern California Lupus Registry (SCOLR). Clin Rheumatol. 38 (2): 597-600. https://doi.org/10.1007/s10067-018-4336-3; PMid:30357495

32. Vitales-Noyola M, Layseca-Espinosa E, Baranda L et al. (2018). Analysis of Sodium Chloride Intake and Treg/Th17 Lymphocytes in Healthy Individuals and Patients with Rheumatoid Arthritis or Systemic Lupus Erythematosus. Journal of Immunology Research. 11. https://doi.org/10.1155/2018/9627806; PMid:30116758 PMCid:PMC6079571

33. Воронков ЛГ, Насонова ТИ. (2018). Клинические проявления атеросклероза в различных сосудистых бассейнах и их лечение. Здоров’я України. 4 (59): 8-9.

34. Wright SA et al. (2008). A randomised interventional trial of omega-3-polyunsaturated fatty acids on endothelial function and disease activity in systemic lupus erythematosus. Ann Rheum Dis. 67 (6): 841-848. https://doi.org/10.1136/ard.2007.077156; PMid:17875549