• Вживання чаю може викликати епігенетичні зміни у жінок

Вживання чаю може викликати епігенетичні зміни у жінок

Епігенетичні зміни — це хімічні модифікації, які впливають на експресію наших генів або призводять до змін фенотипу клітини, не зачіпаючи послідовності ДНК. У новому дослідженні вчені показали, що споживання чаю у жінок призводить до епігенетичних змін у генах, що стосуються метаболізму ракових клітин та естрогенів.

Учені Уппсальського університету (найстарішого і найавторитетнішого університету всій Скандинавії, розта-шованого у Швеції) вивчали особливості експресії генів — процесу, за якого закладена в генах спадкова інформація трансформується у функціональний продукт у вигляді РНК або білка. Це дозволяє клітинам контролювати свою структуру і функції, а також є основою диференціювання клітин, розвитку і формування органів, систем і частин тіла нашого організму, а також процесів адаптації. Зокрема їх дослідження привело до висновку, що споживання чаю у жінок призводить до епігенетичних змін у генах, що відповідають за метаболізм ракових клітин і гормону естрогену. Результати опубліковані в журналі «Молекулярна генетика людини» (Human Molecular Genetics).

Фактори навколишнього середовища і способу життя, такі як вибір продуктів харчування, куріння і вплив хімічних речовин, можуть призвести до епігенетичних змін. У поточному дослідженні вчені з Уппсальського університету, у співпраці з науковими групами з усієї Європи, вивчали, чи може споживання кави і чаю викликати епігенетичні зміни. Попередні дослідження дозволили припустити, що вживання кави і чаю грають важливу роль у модуляції ризику захворювання у людей шляхом придушення прогресування пухлини, зменшення запалення і впливу на метаболізм естрогенів — механізмів, що можуть бути співвіднесені до епігенетичних змін.

Результати показали, що епігенетичні зміни спостерігаються у жінок, які споживають чай, але не у чоловіків. Цікаво, що більшість таких епігенетичних змін були виявлені в генах, що беруть участь у метаболізмі ракових клітин і естрогенів.

 

«Попередні дослідження показали, що споживання чаю знижує рівень естрогену, що підкреслює потенційну різницю між біологічною відповіддю на чай у чоловіків і жінок. Жінки також п’ють більше чаю в порівнянні з чоловіками, що збільшує наші можливості, щоб знайти асоціацію у жінок», — прокоментувала Вероніка Ек, науковий співробітник відділу імунології, генетики і патології, який очолював дослідження.

 

У дослідженні не було виявлено будь-яких епігенетичних змін у людей, котрі п’ють каву.

Результати цього дослідження підкреслюють роль фармакологічно активних компонентів у чаї, що беруть участь у метаболізмі ракових клітин і естрогенів, і дозволяють припустити, що вплив на здоров’я, який чинить чай, може бути спровокований епігенетичними змінами. Однак це дослідження не дає відповіді на питання, корисно чи ні пити чай. Необхідне подальше і більш глибоке вивчення питання, щоб зрозуміти, як епігенетичні зміни, виявлені в цьому дослідженні, впливають на наше здоров’я. Раніше було продемонстровано, що чайні катехіни призводять до епігенетичних змін in vitro і в культивованих ракових клітинах, підтверджуючи, що деякі дії чаю на здоров’я можуть бути опосередковані епігенетикою.

 

За матеріалами www.sciencedaily.com

Інші новини