• Медична реформа – шлях до якісної сучасної системи охорони здоров’я

Медична реформа – шлях до якісної сучасної системи охорони здоров’я

Верховна Рада 19 жовтня прийняла рішення ухвалити закон що до змін у медичній системі. Він є першим кроком до прийняття пакету законів спрямованих на трансформацію медичної системи. У 2018 році, після підпису закону Президентом України принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює у повному обсязі. Повний же пакет законів має намір започаткувати Національну службу здоров’я України. У її обов’язки буде включено замовлення послуг для пацієнтів та розподіл і управління бюджетом серед медичних закладів.

Доктор Ульяна Супрун (в.о. Міністра охорони) відзначає, що цей крок розпочинає ряд рішучих дій позбавлення медицини від «советьської» спадщини. Таким чином, ми йдемо до будування системи охорони здоров’я, визнаної у всьому світі. Цей законопроект веде до всеохоплюючих та кардинальних змін, охоплюючи інфраструктуру, освіту медичних працівників різного ступню, підходу до фінансування, тощо…

Народний депутат Сергій Березенко не залишився осторонь, та виказав свою гордість за прийнятте рішення прокоментувавши подію. «Прийнятий нами закон – це великий крок на шляху позитивних змін у галузі охорони здоров’я: ліквідація побутової корупції з медичної сфери, конкуренція лікарів за пацієнта та забезпечення децентралізації. Віднині влада жодним чином не зможе вплинути на пацієнта, який сам обиратиме собі заклад та лікаря. І це найбільша перемога цієї реформи» – зазначив Березенко.

Ми вважаємо, що ці зміни й правда підуть на користь нашій медичній системі, адже Україна знаходиться на четвертому місці у світі за кількості лікарняних ліжок на душу населення. За офіційними показниками, у країні, на тисячу чоловік розраховано приблизно 8,7 лікарняних ліжок. При цьому лише 30% з них необхідні для вдоволення потреб населення. Таким чином, з новою системою бюджет країни зможе зменшити необдумані витрати на забезпеченні медичних закладів н 2/3.

Олександр Ябчанко, який є експертом Реанімаційного Пакету Реформ відмітив, що реформа скерована на забезпечення фінансової та фізичної доступності до медичної допомоги, населенням України. Також він підкреслив, що зміниться фізична доступність до медичного обслуговування і у селах країни, де це питання стоїть особливо гостро. Не забув Ябченко і про відповідальність що до не тільки прийняття, а й реалізації законопроекту вважаючи, що перед кабінетом міністрів постає важливе питанні, яке вимагає тяжкої та сумлінної праці кожного члену команди для налагодження ситуації.

Інші новини