• Як обрати сімейного лікаря: покрокова інструкція від МОЗ

Як обрати сімейного лікаря: покрокова інструкція від МОЗ

Громадяни України раніше  могли отримати медичну допомогу у відповідного лікаря за місцем прописки, проте  зараз стартував новий проект, який невдовзі буде підтверджений і оприлюднений офіційно, отже нам залишається дочекатися підписання Президентом України Закону № 6327.

Згідно даного Закону українці мають право обирати лікаря за власним бажанням, це стосується як сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, так і спеціалістів з більш вузькою спеціалізацією (кардіолог, окуліст, ортопед тощо). Вибір повинен базуватися, по-перше, на попередньому досвіді спілкування та лікування відповідним лікарем, по-друге, якщо відсутній такий досвід, то скористайтеся реальними відгуками близьких та рідних Вам людей або знайти необхідну інформацію стосовно лікаря в інтернеті, по-третє, можливо для Вас буде зручно обслуговуватися у лікаря з найближчої поліклініки, чи у того лікаря, який працює поблизу Вашої роботи. Рішення кожен прийме його самостійно, з урахуванням своїх пріоритетів.

Далі необхідно буде однократно підписати декларації з обраними лікарями, з якими у подальшому Ви будите обслуговуватись. Якщо з часом необхідно буде обрати іншого лікаря, то це можна буде відбуватися за тією ж самою схемою. Для оформлення декларації знадобляться лише Ваші паспортні данні та єдиний номер платника податків, для оформлення декларації з дитячими лікарями, ще додатково необхідно надати свідоцтво про народження дитини, паспортні дані та ІНН батьків або осіб, що ними опікуються. Декларація оформлюється у двох примірниках, один з яких віддається  пацієнту, інший лишається в медичній установі.

Згідно рекомендацій МОЗ України лікар має право обслуговувати не більше 2 тисяч пацієнтів, тому необхідно вчасно потурбуватися і підписати декларації з обраними Вами лікарями.

Після чого Ви можете звертатись для лікаря за консультацією чи лікуванням, проходити обстеження, при необхідності лікар може давати направлення на обстеження та консультацію до спеціалістів вузької спеціалізації.

І головне, ви повинні знати, що згідно Закону України № 6327, лікарі отримують виплати за лікування кожного пацієнта, якого вони обслуговують, так згідно плану у 2018 році сума виплат на одного пацієнта становить 370 грн., у 2019 році сума виплат становитиме вже 450 грн. Тому відтепер ніяких «подяк» до кишені лікаря! За все платить держава!

 

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20171030_a.html

Інші новини