• Безперервний професійний розвиток (БПР): Провайдери освітніх послуг про нові формати навчання для лікарів

Безперервний професійний розвиток (БПР): Провайдери освітніх послуг про нові формати навчання для лікарів

В Україні вже діють різноманітні курси для лікарів, які дають можливість отримати сучасні знання і навички. Відтепер за їх проходження будуть нараховуватись бали, потрібні для атестації. Розповідаємо про деяких успішних провайдерів, які пропонують замість формального відсиджування годин – актуальну інформацію і прогресивні методики викладання.

 

 

ЛЕКЦІЇ, СЕМІНАРИ, МАЙСТЕР-КЛАСИ І КОНФЕРЕНЦІЇ ДЛЯ БПР ЛІКАРІВ

Група компаній «МедЕксперт», по суті, давно сприяє безперервному професійному розвитку лікарів: проводить різноманітні навчальні та наукові заходи, в тому числі міжнародні.

 

Які нові формати вони пропонують і які перспективи вбачають у новій системі БПР, розповідає Дана Бахтіярова, генеральний директор Групи компаній «МедЕксперт». Під егідою Групи компаній «МедЕксперт» в Україні щороку проводиться близько 90 освітніх заходів для лікарів та фармацевтів. Це лекції, семінари, конференції, симуляційні тренінги тощо. Заходи проводяться як у виїзному форматі, так і у форматі телемостів, завдяки чому можна одночасно охопити аудиторію в кількох регіонах і задовольнити потребу в отриманні нової інформації та ознайомленні з передовим досвідом. Наші слухачі — сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушери-гінекологи, кардіологи, стоматологи, фармацевти, анестезіологи, хірурги та лікарі інших спеціальностей. Для нас уже не настільки актуально розширювати географію — наші заходи проводяться по всій країні. Зараз основним напрямом розвитку є робота над тематичним розширенням та новими форматами. І в цьому нам допомагає моніторинг думки учасників заходів. 

 

Починаючи з цього року, ми запускаємо семінари для лікарів у новому форматі — з акцентом на набуття та відпрацювання практичних навичок відповідно до вимог міжнародних протоколів. Новий формат об’єднує лекції визнаних авторитетів та молодих фахівців, проведення семінарів, майстер-класів, тренінгів тощо. Відгуки від учасників дуже схвальні, тож рухатимемося в цьому напрямі. 

Звісно, ми плануємо розвиватися та змінюватися одночасно зі змінами в системі БПР. Проте дещо думаємо лишити незмінним: поки лікарі не отримуватимуть гідну, європейського рівня, заробітну плату, проходити навчання європейського рівня на більшості організованих ГК «МедЕксперт» заходах вони зможуть безкоштовно. 

 

Головна перевага нової системи БПР очевидна — це можливість започаткування провайдерського руху системи БМО/БПР в України. Сьогодні в Україні існує традиційна система післядипломної освіти, що створювалася роками. Проте перспектива залучення недержавних провайдерів — гарантія збільшення можливостей професійного розвитку для лікарів. Без сумніву, ми говоримо винятково про визнані міжнародними акредитаторами компанії, що на законних підставах можуть надавати слухачам сертифікати з міжнародними кредитами, які, на жаль, не були легітимними в Україні до підписання цього наказу. Так, завдяки тому що ГК «МедЕксперт» уже два роки поспіль проходить навчання в Акредитаційній раді з безперервної медичної освіти США (ACCME) та співпрацює з європейським провайдером безперервної медичної освіти та безперервного професійного розвитку Siyemi learning, учасники Міжнародного конгресу «Раціональне використання Антибіотиків. Antibiotic resistаnce STOP!», який ми провели 2018 року, отримали сертифікати міжнародного зразка з максимальною кількістю кредитів. Всі заходи ГК МедЕксперт акредитовані міжнародними СМЕкредитами. Тож запровадження нової системи БПР, з одного боку, надає медикам змогу обирати, в кого навчатися і що вивчати, спрощує процес підтвердження кваліфікації на міжнародному рівні, а з іншого — формує конкурентне поле серед надавачів освітніх послуг. Останнє, як і будь-яка конкуренція в будь-якій сфері, неминуче приведе до підвищення рівня якості навчального контенту. А від якості освіти лікаря безпосередньо залежить якість надання медичної допомоги пацієнтам. 

 

Сьогодні з’явилася надія на розробку та впровадження єдиних правил БПР з курсом на міжнародні стандарти. 

 

ГК «МедЕксперт» готова долучитися до цього процесу. Ми не перший рік є гравцями на міжнародному медичному освітньому полі й накопичили неабиякий досвід та знання. Дуже хочеться наблизити той момент, коли можна буде говорити про розвинену систему БПР, про впроваджений та діючий ресурс із реєстром акредитованих українських провайдерів та заходів, на яких медики зможуть отримувати легітимні міжнародні кредити та формувати особисте портфоліо. 

 

КУРСИ ДЛЯ МЕДИКІВ ЗА ЄВРОПЕЙСЬКИМИ СТАНДАРТАМИ

 

Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги організовує курси, покликані підвищити рівень знань та умінь з проведення реанімації й надання екстреної медичної допомоги, зокрема медиками в лікувально-профілактичних закладах. Голова правління Ради Віталій Крилюк, який також є інструктором Європейської ради реанімації, розповідає, як ці курси можуть бути корисні лікарям в організації безперервного професійного розвитку.

 

У системі Європейської ради реанімації є три напрями курсів, які стосуються надання допомоги при раптовій зупинці кровообігу. Група курсів із серцево-легеневої реанімації має декілька рівнів, починаючи з базового рівня (Basic life support, BLS) і закінчуючи Advance life support (ALS). BLS підходять для всіх: і медиків, і немедиків, ALS стосуються надання допомоги на ранньому госпітальному етапі. Зараз у нас ці курси проходять медики всіх напрямів: і догоспітального етапу, і екстреної медичної допомоги, і лікарі стаціонарів — від терапевтів до анестезіологів. Читати далі

 

КУРСИ, ЯКІ МОЖНА ПРОХОДИТИ БУДЬ-ДЕ У ЗРУЧНОМУ ТЕМПІ

 

Центр громадського здоров’я МОЗ України розробляє і впроваджує онлайн-курси. Його фахівці брали участь в удосконаленні нової системи БПР, вони одразу включилися в доопрацювання проекту наказу № 446, щойно його було оприлюднено для громадського обговорення. У відділі координації освітніх програм Центру громадського здоров’я МОЗ України розповіли про переваги курсів онлайн-навчання та удосконалення, які буде впроваджено найближчим часом. 

 

На платформі дистанційного навчання ЦГЗ зараз доступні 11 курсів. Їхня тематика відповідає основним напрямам роботи Центру: громадське здоров’я, боротьба з ВІЛ-інфекцією, вірусними гепатитами і туберкульозом, замісна підтримувальна терапія, організаційні аспекти надання медичної допомоги. Вони призначені насамперед для лікарів первинної та вторинної ланки, деякі – для соціальних працівників або психологів. Серед курсів, які ми плануємо запустити до кінця року, є орієнтовані на широку аудиторію, в тому числі на неспеціалістів. Читати далі

 

Джерело

Інші новини