• Харчове несприйняття та кишкова мікробіота. Чи існує між ними зв’язок? 
ua До змісту Повний текст статті

Харчове несприйняття та кишкова мікробіота. Чи існує між ними зв’язок? 

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2016.6(78):95-98; doi 10.15574/SP.2016.78.95 

Харчове несприйняття та кишкова мікробіота. Чи існує між ними зв'язок? 

Губська О. Ю.

Інститут післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, м. Київ, Україна


Наведено сучасний погляд на проблему харчового несприйняття, взаємозв'язку харчового несприйняття, харчової алергії зі станом кишкової мікробіоти. Окрему увагу приділено новим терапевтичним можливостям та підходам до корекції проявів харчового несприйняття, серед яких призначення пробіотиків, а саме Bacillus subtillis та Bacillus licheni-formis, є обґрунтованим, ефективним та безпечним заходом.


Ключові слова: харчове несприйняття, харчова алергія, гіперчутливість, мікробіота, спори.


Література:

1. Altered Fecal Microbiota Composition Associated with Food Allergy in Infants / Zongxin Ling, Zailing Li, Xia Liu, Yiwen Cheng // Applied and Environmental Microbiology. — 2014. — Vol. 80, № 8. — P. 2546—2554. https://doi.org/10.1128/AEM.00003-14; PMid:24532064 PMCid:PMC3993190

2. Ami Patel Potentials of Probiotics in the Treatment of Food Allergy — a Review / Ami Patel, Nihir Shah // Czech J. Food Sci. — 2014. — Vol. 32, № 3. — P. 205—212.

3. Begley M. Bile salt hydrolase activity in probiotics / M. Begley, C. Hill, G. M. Cormac // Appl. Environ. Microbiol. — 2006. — Vol. 72 (3). — P. 1729—1738. https://doi.org/10.1128/AEM.72.3.1729-1738.2006; PMid:16517616 PMCid:PMC1393245

4. Conway P. L. Survival of lactic acid bacteria in the human stomach and adhesion to intestinal cells / P. L. Conway, S. L. Gorbach, B. R. Goldin // J. Dairy Sci. — 1987. — Vol. 70. — P. 1—12. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(87)79974-3

5. Crittenden R. G. Production,properties and applications of food-grade oligosaccharides / R. G. Crittenden, M. J. Playne // Trend. Food Sci. Technol. — 1996. — Vol. 7. — P. 353—361. https://doi.org/10.1016/S0924-2244(96)10038-8

6. Cutting S. M. Bacillus probiotics, Food Microbiol. (in press); S. Salminen, E. Isolauri, E. Salminen, Clinical uses of probiotics for stabilizing the gut mucosal barrier: Successful strains and future challenges, Antonie van Leeuwenhoek, 1996, 70, 347—358. https://doi.org/10.1007/BF00395941; PMid:8992950

7. Effect of acidification on the activity of probiotics in yoghurt during cold storage / Donkor O. N., Henriksson A., Vasiljevic T., Shah N. P. // Int. Dairy J. — 2006. — Vol. 16 (10). — P. 1181—1189. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2005.10.008

8. Food products and allergy development, prevention and treatment / Zuercher A. W., Fritsche R., Cortsey B., Merceiner A. // Current Opinion in Biotechnology. — 2006. — Vol. 17. — P. 198—203. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2006.01.010; PMid:16481157

9. Fuller R. Probiotics in human medicine / R. Fuller // Gut. — 1991. — Vol. 32. — P. 439—442. https://doi.org/10.1136/gut.32.4.439; PMid:1902810 PMCid:PMC1379087

10. Fuller R. Probiotics: an overview / R. Fuller // Human health: the contribution of microorganisms / Gibson SAW (ed.). — Springer-Verlag, NY, 1994. — P. 63—73.

11. Greer F. R. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas / F. R. Greer, S. H. Sicherer, A. W. Burks // Pediatrics. — 2008. — Vol. 121. — P. 183—191. https://doi.org/10.1542/peds.2007-3022; PMid:18166574

12. Hosoi T. Production and Probiotic Effects of Natto / T. Hosoi, K. Kiuchi // Bacterial Spore Formers: Probiotics and Emerging Applications / E. Ricca, A. O. Henriques, S. M. Cutting (Eds.). — Horizon Bioscience, Wymondham, UK, 2004. — P. 143—154. PMid:14654917

13. Lin M. Management of lactose maldigestion by consuming milk containing Lactobacilli / M. Lin, C. L. Yen, S. H. Chen // Dig. Dis. Sci. — 1998. — Vol. 43. — P. 133—137. https://doi.org/10.1023/A:1018806913907https://doi.org/10.1023/A:1018840507952; PMid:9508514

14. More D. Allergy to Food Additives and Preservatives. 2010 / D. More. — URL : http://about.com/od/foodallergies/a/allergies.ee.htm. — Title from screen.

15. More D. Food Allergies. 2013 [Electronic resourse] / D. More. — URL: http://allergies.about.com/od/foodallergies/a/foodadditives.htm. — Title from screen.

16. Promising future of probiotics: Current scenario / Tiwari G., Tiwari R., Pandey S., Pandey P. // Chronicles of Young Scientist. — 2012. — Vol. 3. — P. 17—28. https://doi.org/10.4103/2229-5186.94308

17. Results of treatment with Bacillus subtilis spores (Enterogermina) after antibiotic therapy in 95 patients with infection calculosis / F. Coppi, M. Ruoppolo, A. Mandressi [et al.] // Chemioterapia. — 1985. — Vol. 4. — P. 467—470. PMid:3938349

18. Screening for Bacillus isolates in the broiler gastrointestinal tract / T. M. Barbosa, C. R. Serra, R. M. La Ragione [et al.] // Appl. Environ. Microbiol. — 2005. — Vol. 71. — P. 968—978. https://doi.org/10.1128/AEM.71.2.968-978.2005; PMid:15691955 PMCid:PMC546680

19. Sreekumar G. Isolation and characterization of probiotic Bacillus subtilis SK09 from dairy effluent / G. Sreekumar, Soundarajan Krishnan // Indian Journal of Science and Technology. — 2010. — Vol. 3, № 8. — Р. 863—866.

20. Szilagyi A. Fructose malabsorption may be gender dependent and fails to show compensation by colonic adaptation / A. Szilagyi, P. Malolepszy, S. Yesovitch // Dig. Dis. Sci. — 2007. — Vol. 52. — P. 2999—3004. https://doi.org/10.1007/s10620-006-9652-9; PMid:17357833

21. WGO Handbook on DIET AND THE GUT. World Digestive Health Day WDHD May 29, 2016 [Electronic resource]. — URL : http://www.worldgastroenterology.org/User Files/file/WGOHandbookonDietandtheGut_2016_Final.pdf. — Title from screen.

22. WGO Practice Guideline — Probiotics and Prebiotics. 2011 [Electronic resource]. — URL : http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global_guidelines/probiotics_and_prebiotics. — Title from screen.

23. Wood R. A. The natural history of food allergy / R. A. Wood // Pediatrics. — 2003. — Vol. 111. — P. 1631—1637. PMid:12777603