• Ефекти вітамінів А, Е, D, порушення їх обміну та оцінка рівня вітамінної забезпеченості в дітей (огляд літератури)
ua До змісту Повний текст статті

Ефекти вітамінів А, Е, D, порушення їх обміну та оцінка рівня вітамінної забезпеченості в дітей (огляд літератури)

Modern Pediatrics. Ukraine. 2021. 2(114): 58-66. doi 10.15574/SP.2021.114.58
Мочульська О. М., Боярчук О. Р., Кінаш М. І., Воронцова Т. О., Волянська Л. А.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського, Україна

Для цитування: Мочульська ОМ, Боярчук ОР, Кінаш МІ, Воронцова ТО, Волянська ЛА. (2021). Ефекти вітамінів А, Е, D, порушення їх обміну та оцінка рівня вітамінної забезпеченості в дітей (огляд літератури). Сучасна педіатрія. Україна. 2(114): 58-66. doi 10.15574/SP.2021.114.58
Стаття надійшла до редакції 02.11.2020 р., прийнята до друку 05.03.2021 р.

Вітаміни — це група біологічно високоактивних, низькомолекулярних органічних сполук різної хімічної природи, які практично не синтезуються в організмі людини або синтезуються в недостатніх для повного забезпечення кількостях, переважно надходять з їжею і є життєво необхідними для забезпечення перебігу, регуляції метаболічних процесів в організмі. Вітаміни є мікронутрієнтами, які належать до числа есенціальних факторів харчування, їх вміст у продуктах харчування невеликий, як правило, у межах від 10 мг до 100 мг на 100 г. Вітаміни мають виняткову властивість — здатність до високої біологічної активності в малих дозах, при цьому не є джерелом енергії або пластичного матеріалу, біологічні каталізатори життєво-важливих функцій організму. За фізико-хімічними властивостями та розчинністю вітаміни А, Е, D належать до жиророзчинних, характеризуються термостабільністю, стійкі до дії кислот і лугів, їх основна характеристика полягає в здатності сприяти засвоєнню макро- і мікроелементів. Вітаміни А, Е, D необхідні на всіх етапах росту і розвитку дитячого організму, процесах адаптації. Основними видами порушення обміну вітамінів є авітаміноз, гіпо-, гіпер- і дисвітаміноз, полігіповітаміноз. Важливим є постійний контроль за достатнім вмістом кожного з вітамінів у повсякденному харчовому раціоні дітей. Відомі такі методи оцінки вітамінної забезпеченості: клінічний, біохімічний, розрахунку вмісту вітамінів.

Мета — підвищити поінформованість про ефекти вітамінів А, Е, D, їх значення в метаболізмі, проаналізувати основні види порушення їх обміну, навести можливі методи оцінки забезпеченості вітамінами в дітей.

Висновки. Організм дитини потребує постійного надходження вітамінів для підтримки їх кількості на необхідному рівні. Усі життєво важливі процеси перебігають в організмі за безпосередньою участю вітамінів. Майбутні дослідження в галузі вивчення ефектів вітамінів А, Е, D сприятимуть кращому розумінню їх ролі в забезпеченні оптимальної життєдіяльності організму людини. Скринінг і ліквідація дефіциту вітамінів А, Е, D у дітей зможуть не тільки поліпшити стан здоров'я, але й підвищити якість життя.
Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
Ключові слова: вітаміни А, Е, Д, авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз, дисвітаміноз, полігіповітаміноз, діти.

ЛІТЕРАТУРА

1. Боярчук ОР, Добровольская ЛИ, Кинаш МИ, Шульгай АМ, Глушко ЕТ, Горишный ИМ. (2019). Оценка алиментарной обеспеченности детей с соматической патологией витамином D и кальцием по результатам опроса. Вопросы питания. 5: 53–62. URL: https://www.voprosy-pitaniya.ru/ru/jarticles_diet/739.html?SSr=110134622314ffffffff27c__07e5020b0e0b14-57d6. doi: 10.24411/0042-8833-2019-10054.

2. Chlopicka J, Pasko P. (2020). Supplements (Vitamins, Minerals, and Micronutrients). Encyclopedia of Biomedical Gerontology. Academic Press: 313-325. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128012383113698. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801238-3.11369-8

3. Cilla A, Zanirato V, Rodriguez Estrada MT, Garcia Llatas G. (2014). Nutriential Hazards: Micronutrients: Vitamins and Minerals. Encyclopedia of Food Safety. Academic Press: 86-94. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123786128004315. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-378612-8.00431-5

4. Combet E, Buckton C. (2019). Micronutrient deficiencies, vitamin pills and nutritional supplements. Medicine. 47 (3): 145-151. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1357303918303098. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.12.004

5. Economos CD, Moore CE, Hyatt RR, Kuder J, Chen T, Meydani SN, Meydani M, Klein E, Biancuzzo RM, Holick MF. (2014). Multinutrient-Fortified Juices Improve Vitamin D and Vitamin E Status in Children: A Randomized Controlled Trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 114 (5): 709-717. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267213011830. https://doi.org/10.1016/j.jand.2013.07.027; PMid:24139824

6. Ellison DL, Moran HR. (2020). Vitamin D: Vitamin or Hormone? Nursing Clinics of North America: 129-148. doi: 10.1016/j.cnur.2020.10.004. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0029646520300827.

7. Fares S, Sethom MM, Khouaja Mokrani C, Jabnoun S, Feki M, Kaabachi N. (2014). Vitamin A, E, and D Deficiencies in Tunisian Very Low Birth Weight Neonates: Prevalence and Risk Factors, Pediatrics & Neonatology. 55 (3): 196-201. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1875957213001800. https://doi.org/10.1016/j.pedneo.2013.09.006; PMid:24289974

8. Gush L, Shah S, Gilani F. (2021). Chapter 23 – Macronutrients and micronutrients. A Prescription for Healthy Living, Academic Press: 255-273. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128215739000230. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-821573-9.00023-0

9. Кинаш МИ, Боярчук ОР. (2020). Жирорастворимые витамины и иммунодефицитные состояния: механизмы влияния и возможности использования. Вопросы питания. 89 (3): 22–32. URL: https://www.voprosy-pitaniya.ru/ru/jarticles_diet/784.html?SSr=130134622314ffffffff27c__07e5020b0e0d19-5bec. doi: 10.24411/0042-8833-2020-10026.

10. Lyubomirskaya ES, Kamyshnyi AM, Krut1 YYa, Smiianov VA, Fedoniuk LYa, Romanyuk LB, Kravets NYa, Mochulska OM. (2020). SNPs and Transcriptional Activity of Genes of Innate and Adaptive Immunity at the Maternal Fetal Interface in Woman with Preterm Labour, Associated with Preterm Premature Rupture of Membranes. Wiadomosci Lekarskie. 73 (1): 25-30. URL: https://wiadlek.pl/wp-content/uploads/2020/03/WLek202001104.pdf. doi: 10.36740/WLek202001104.

11. Martinez Moneo E, Stigliano S, Hedstrom A, Kaczka A, Malvik M, Waldthaler A, Maisonneuve P, Simon P, Capurso G. (2016). Deficiency of fat-soluble vitamins in chronic pancreatitis: A systematic review and meta-analysis. Pancreatology. 16 (6): 988-994. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1424390316312054. https://doi.org/10.1016/j.pan.2016.09.008; PMid:27681502

12. Mason JB. (2012). 225 – Vitamins, Trace Minerals, and Other Micronutrients. Goldman's Cecil Medicine (Twenty Fourth Edition): e47 e56. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781437716047005583. https://doi.org/10.1016/B978-1-4377-1604-7.00558-3

13. Mendu VV, Nair KP, Athe R. (2019). Systematic review and meta-analysis approach on vitamin A fortified foods and its effect on retinol concentration in under 10 year children. Clinical Nutrition ESPEN. 30: 126-130. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405457718306272. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2019.01.005; PMid:30904212

14. Nkhata SG, Chilungo S, Memba A, Mponela P. (2020). Biofortification of maize and sweetpotatoes with provitamin A carotenoids and implication on eradicating vitamin A deficiency in developing countries. Journal of Agriculture and Food Research. 2: 100 168. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154320300491. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2020.100068

15. Peng J, Liu Y, Xie J, Yang G, Huang Z. (2020). Effects of vitamin D on drugs: Response and disposal. Nutrition. 74: 110-174. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900720300174. https://doi.org/10.1016/j.nut.2020.110734; PMid:32179384

16. Pidruchna SR, Melnyk NA, Mochulska OM, Horishniy IM, Sheremet MI. (2019). Dynamics of indicators of cellular immunity in conditions of acute generalized peritonitis in rats. Biointerface Research in Applied Chemistry. 9 (6): 4663 4666. URL: https://biointerfaceresearch.com/wp-content/uploads/2019/11/2069583796663666.pdf. https://doi.org/10.33263/BRIAC96.663666

17. Tan Y, McClements DJ. (2021). Improving the bioavailability of oil-soluble vitamins by optimizing food matrix effects: A review. Food Chemistry. 348: 129 148. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621001503. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129148; PMid:33515946

18. Torquato P, Marinelli R, Bartolini D, Giusepponi D, Cruciani G, Siragusa L, Galarini R, Sebastiani B, Gioiello A, Galli F. (2020). Chapter 24 – Vitamin E: metabolism and molecular aspects. Molecular Nutrition, Academic Press: 487 518. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128119075000208. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811907-5.00020-8

19. Zhang X, Liu Z, Xia L, Gao J, Xu F, Chen H, Du Y, Wang W. (2020). Clinical features of vitamin D deficiency in children: A retrospective analysis. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 196: 105 121. URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076019302316. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2019.105491; PMid:31586638