• Водо- та жиророзчинні вітаміни, їхні значення в обмінних процесах, рості та розвитку дітей
ua До змісту Повний текст статті

Водо- та жиророзчинні вітаміни, їхні значення в обмінних процесах, рості та розвитку дітей

Modern Pediatrics. Ukraine. (2024). 7(143): 100-105. doi: 10.15574/SP.2024.7(143).100105
Мочульська О. М., Рогальська Я. В., Глушко К. Т., Горішний І. М., Коцюба О. І., Карашівська О. С., Дживак В. Г., Чорномидз Ю. А.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського, Україна

Для цитування: Мочульська ОМ, Рогальська ЯВ, Глушко КТ, Горішний ІМ, Коцюба ОІ, Карашівська ОС та інш. (2024). Водо- та жиророзчинні вітаміни, їхні значення в обмінних процесах, рості та розвитку дітей. Сучасна педіатрія. Україна. 7(143): 100-105. doi: 10.15574/SP.2024.7(143).100105.
Стаття надійшла до редакції 22.07.2024 р., прийнята до друку 12.11.2024 р.

Вітаміни органічні молекули, необхідні дитячому організму в невеликих кількостях для підтримання правильної метаболічної функції.
Мета – підвищити поінформованість про біологічні та клінічні ефекти вітамінів, їхні значення в метаболізмі, рості та розвитку дітей різного віку.
Вітаміни є есенціальними нутрієнтними речовинами, які практично не можуть синтезуватися в дитячому організмі в кількості, достатній для нормального функціонування, і тому мають регулярно надходити з їжею. Вітаміни міститься в невеликих кількостях у тваринній і рослинній їжі. Дефіцит кожного з вітамінів викликає специфічні метаболічні розлади в дітей. Вітаміни мають високу біологічну активність у малих дозах, проявляють властивості специфічних біологічних каталізаторів процесів обміну речовин, росту і розвитку, впливають на різні вітальні функції дитячого організму. Необхідність у вітамінах помітно зростає в дітей за умов інтенсивного росту і розвитку, за надмірного фізичного навантаження, стресу та нервово-психічного напруження, дотримання різних елімінаційних дієт з обмеженнями в продуктах харчування, після перенесення гострих інфекційних захворювань, на тлі супутніх хронічних соматичних захворювань, унаслідок застосування певних лікарських засобів, проживання в несприятливих кліматичних або екологічних умовах. Важливий моніторинг вмісту кожного з вітамінів у щоденному харчовому раціоні дітей. Відомі такі види порушення обміну вітамінів: авітаміноз, моногіповітаміноз, полігіповітаміноз, гіпо-, гіпер- і дисвітаміноз.
Висновки. Вітаміни як біологічні коферменти активують численну кількість фізіологічних реакцій, таким чином регулюючи ріст і розвиток, функції різних тканин, органів і систем. Вітаміни поліпшують адаптацію та збільшують стійкість дитячого організму до різних несприятливих екзогенних факторів. Дуже важливо, що дитячий організм не здатний синтезувати в достатній кількості та запасати всі вітаміни на тривалий час, тому повний набір вітамінів має надходити регулярно відповідно до фізіологічних потреб. Вчасний скринінг і коригування дефіциту вітамінів у дітей можуть не тільки поліпшити стан здоров’я, але й підвищити якість життя.
Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.
Ключові слова: вітаміни, метаболізм, ріст, розвиток, обмін речовин, діти.

ЛІТЕРАТУРА

1. Al Mahmud A, Shafayet Ahmed Siddiqui, Karim MR et al. (2023). Clinically proven natural products, vitamins and mineral in boosting up immunity: A comprehensive review. Heliyon, 9(4): e15292. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e15292; PMid:37089292 PMCid:PMC10079597

2. Boyarchuk OR. (2018). Allergic manifestation of primary immunodeficiency diseases and its treatment approaches. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. 11(11): 83-90. https://doi.org/10.22159/ajpcr.2018.v11i11.29059

3. Boyarchuk O, Mochulska O, Komorovsky R. (2021). Diagnosis and management of pharyngitis in children: a survey study in Ukraine. GERMS. 11(3): 363-371. https://doi.org/10.18683/germs.2021.1273; PMid:34722358 PMCid:PMC8548041

4. Chłopicka J, Paśko P. (2020). Supplements (Vitamins, Minerals, and Micronutrients). Encyclopedia of Biomedical Gerontology. Academic Press: 313-325. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801238-3.11369-8

5. Cilla A, Zanirato V, Rodriguez-Estrada MT, Garcia-Llatas G. (2014). Nutriential Hazards: Micronutrients: Vitamins and Minerals. Encyclopedia of Food Safety, Academic Press: 86-94. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-378612-8.00431-5

6. Combet E, Buckton C. (2019). Micronutrient deficiencies, vitamin pills and nutritional supplements. Medicine. 47(3): 145-151. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2018.12.004

7. Coxwell Matthewman M, Costa-Pinto R. (2023). Macronutrients, minerals, vitamins and energy. Anaesthesia & Intensive Care Medicine. 24(2): 134-138. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2022.12.009

8. Gush L, Shah S, Gilani F. (2021). Macronutrients and micronutrients. A Prescription for Healthy Living, Academic Press: 255-273. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-821573-9.00023-0

9. Горобець АО. (2019). Вітаміни і мікроелементи як специфічні регулятори фізіологічних та метаболічних процесів в організмі дітей та підлітків. Український журнал Перинатологія і Педіатрія. 4(80): 75-92. https://doi.org/10.15574/PP.2019.80.75.

10. Мочульська ОМ. (2020). Зовнішня терапія алергодерматозів у дітей (огляд літератури). Український журнал Перинатологія і Педіатрія. 4(84): 41-47. https://doi.org/10.15574/PP.2020.84.41.

11. Мочульська ОМ, Боярчук ОР, Кінаш МІ, Шульгай ОМ,Добровольська ЛІ. (2022). Вітамінний статус як оцінка забезпеченості вітамінами А, Е, D в дітей з алергодерматозами. Сучасна педіатрія. Україна. 6(126): 55-61. https://doi.org/10.15574/SP.2022.126.55.

12. Мочульська ОМ, Боярчук ОР, Кінаш МІ, Воронцова ТО, Волянська ЛА. (2021). Ефекти вітамінів А, Е, D, порушення їх обміну та оцінка рівня вітамінної забезпеченості в дітей. Сучасна педіатрія. Україна. 2(114): 58-66. https://doi.org/10.15574/SP.2021.114.58.

13. Мочульська ОМ, Косовська ТМ. (2020). Клінічні та параклінічні особливості перебігу алергодерматозів у дітей. Сучасна педіатрія. Україна. 8(112): 33-39. https://doi.org/10.15574/SP.2020.112.33.

14. Tan Y, McClements DJ. (2021). Improving the bioavailability of oil-soluble vitamins by optimizing food matrix effects: A review. Food Chemistry. 348: 129-148. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129148; PMid:33515946