- Медичні та соціальні аспекти раціонального харчування для підтримки здоров’я українських підлітків
Медичні та соціальні аспекти раціонального харчування для підтримки здоров’я українських підлітків
Modern Pediatrics. Ukraine. (2024). 2(138): 125-132. doi: 10.15574/SP.2024.138.125
Грищенко С. В.
Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, м. Чернігів, Україна
Для цитування: Грищенко СВ. (2024). Медичні та соціальні аспекти раціонального харчування для підтримки здоров’я українських підлітків. Сучасна педіатрія. Україна. 2(138): 125-132. doi: 10.15574/SP.2024.138.125.
Стаття надійшла до редакції 11.11.2023 р., прийнята до друку 12.03.2024 р.
Збереження та зміцнення здоров’я і формування здорового способу життя підлітків є актуальними проблемами загальнодержавного рівня. Для підтримання здоров’я українських підлітків важливо дослідити медичні й соціальні аспекти харчування. Раціональне харчування дітей підліткового віку сприяє не тільки збереженню здоров’я, але й розвитку високого рівня життєдіяльності. Для раціонального харчування потрібно дотримуватися харчового раціону, режиму харчування, умов вживання та приготування їжі. Правильний режим харчування є важливою складовою раціонального харчування. Режим передбачає регулярне вживання їжі у визначені години через певні проміжки часу, а також розподіл добового раціону за енергоцінністю протягом дня. Основу сучасного раціонального харчування, на думку вчених, становлять досягнення трьох наук: медицини, генетики, дієтології.
Мета – провести систематичний аналіз наукових джерел щодо медичних і соціальних аспектів раціонального харчування українських підлітків, а також негативних чинників у харчуванні, що впливають на стан здоров’я.
Наукові принципи раціонального харчування повинні бути спрямовані на поліпшення здоров’я підлітків. Вітчизняні лікарі зауважують, що наслідками негативних сучасних тенденцій у харчуванні стають захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба, запори, холецистит), ожиріння, алергічні та інші захворювання. Для нормального функціонування організму дитини підліткового віку необхідно сім основних елементів харчування: вода, білки, жири, вуглеводи, клітковина, вітаміни та мікроелементи. Раціональне харчування має бути повноцінним у кількісному відношенні, тобто за енергетичною цінністю (калорійністю) добового раціону відповідати енергетичним витратам організму, з урахуванням незасвоюваної частини раціону; дотримуватися раціонального режиму харчування: години приймання їжі повинні відповідати біологічним ритмам організму; кількість приймань їжі повинна бути 5-6-разова для дітей різного віку; інтервал між прийманнями їжі повинен бути 3-4 години. Сутність сучасної концепції збалансованого раціонального харчування полягає в тому, що для нормальної життєдіяльності підлітків необхідне забезпечення певної норми фізіологічних потреб в енергії, білках, жирах, вуглеводах, вітамінах і мінеральних речовинах.
Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.
Ключові слова: раціональне харчування, діти підліткового віку, здоров’я, медичні аспекти раціонального харчування, соціальні аспекти раціонального харчування.
ЛІТЕРАТУРА
1. Андрійчук ОЯ, Сметаніна КІ, Грейда НБ та ін. (2021). Ожиріння: профілактика, лікування, фізична терапія. Навчально-методичний посібник. Луцьк: 139.
2. Артеменко АС. (2019). Профілактика ожиріння у підлітків. Медсестринство. 1: 49-51. https://doi.org/10.11603/2411-1597.2019.1.9988
3. Бекас ОО. (2019). Основи раціонального харчування. Силабус обов’язкової навчальної дисципліни для підготовки бакалавра. Галузь знань 01 Освіта/Педагогіка. Спеціальність 014 Середня освіта (Здоров’я людини): 8.
4. Брич ВВ, Білак-Лук’янчук ВЙ, Слабкий ГО, Гуцол ІЯ, Потокій НЙ та ін. (2020). Здорове харчування. Збірник матеріалів для працівників системи охорони здоров’я. Укл.: ВВ. Брич, ВЙ. Білак-Лук’янчук, ГО. Слабкий, ІЯ. Гуцол, НЙ. Потокій. Ужгород: 64.
5. Чорна НП. (2016). Якість продуктів харчування – запорука здоров’я нації. Економіка та держава. 2: 23-28.
6. Денисовець ТМ, Квак ОВ та ін. (2023). Аспекти раціонального харчування. Навчальний посібник для підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 014.11 Середня освіта (Фізична культура) та 017 Фізична культура і спорт. Укладачі: ТМ. Денисовець, ОВ. Квак. Полтава: Астрая: 110.
7. Health Promotion Board. (2020). Healthy Meals in School Programme. URL: https://www.hpb.gov.sg/docs/default-source/pdf/health-promotion-board-2020_2021-annual-report.pdf?sfvrsn=520b2325_2.
8. Helsedirektoratet. (2022). Nordic Nutrition Recommendations 2022. URL: https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022.
9. Hryshchenko S, Beseda N, Slobodianyk V, Kulesha-Liubinets M, Bashtovenko O, Tryfonova O. (2022). Neuropsychological Health Technologies. BRAIN. Broad Research in Artificial Intelligence and Neuroscience. 13(3): 166-180. https://doi.org/10.18662/brain/13.3/360.
7. Health Promotion Board. (2020). Healthy Meals in School Programme. URL: https://www.hpb.gov.sg/docs/default-source/pdf/health-promotion-board-2020_2021-annual-report.pdf?sfvrsn=520b2325_2.
8. Helsedirektoratet. (2022). Nordic Nutrition Recommendations 2022. URL: https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022.
9. Hryshchenko S, Beseda N, Slobodianyk V, Kulesha-Liubinets M, Bashtovenko O, Tryfonova O. (2022). Neuropsychological Health Technologies. BRAIN. Broad Research in Artificial Intelligence and Neuroscience. 13(3): 166-180. https://doi.org/10.18662/brain/13.3/360.
10. Гвоздій СП, Шапкіна ТІ. (2019). Раціональне та здорове харчування. Методичні вказівки до практичних занять з дисциплін «Безпека життєдіяльності та основи охорони праці», «Валеологія», «Основи медичних знань» для студентів усіх спеціальностей та форм навчання. Одеса: Одес. нац. ун-т. ім. ІІ. Мечникова: 36.
11. Колбіна НГ. (2023). Право громадян на безпечне та якісне дитяче харчування в умовах воєнного стану. Матеріали ХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Свобода, безпека та незалежність: правовий вимір». м. Київ, Національний авіаційний університет, 24 лютого 2023: 185-189.
12. Кручаниця МІ, Миронюк ІС, Розумикова НВ, Кручаниця ВВ, Брич ВВ, Кіш ВП. (2019). Основи харчування. Підручник. Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла»: 252.
13. Кузьмін ОВ та ін. (2022). Визначення збалансованості раціонів харчування. Інтернаука. 1 (120): 53-62. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/37942.
14. Кишко ММ, Бичко МВ, Кишко КМ. (2022). Ожиріння та його наслідки. Методичні рекомендації для самопідготовки до клінічного практичного заняття з внутрішніх хвороб для студентів V курсу медичного факультету. Видання 4-е. Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла»: 28.
15. Маслійчук ОБ та ін. (2021). Методичні рекомендації для практичних занять з дисципліни «Оздоровче харчування» для студентів зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» за освітнім рівнем «магістр». Уклад. ОБ. Маслійчук. Львів: ЛДУФК імені Івана Боберського: 21.
16. МОЗ України. (2017). Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 03.09.2017 за № 1073.
17. МОЗ України. (2022). Стандарти медичної допомоги «Ожиріння у дітей». Наказ Міністерства охорони здоров’я України. Дата оновлення стандартів – 2027 рік: 40.
18. Михайленко ВЛ. (2022). Профілактика ожиріння – запорука здоров’я нації. Сімейна медицина. 1-2 (99-100): 54-59.
19. Онопрієнко ОВ, Онопрієнко ОМ та ін. (2021). Основи фізіології та гігієни харчування. Навчальний посібник. Упоряд. О.В. Онопрієнко, О.М. Онопрієнко. Черкаси: ЧДТУ: 138.
20. Osvita.ua. (2022). Стратегія реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. URL: https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/90349/#google_vignette.
21. Овсієнко СМ. (2019). Основи фізіології та гігієни харчування. Методичні вказівки з самостійної роботи для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності 181 «Харчові технології» галузі знань: 18 «Виробництво і технологія». Вінниця: ВЦ ВНАУ: 14.
22. Озерова ОА та ін. (2022). Спортивне та оздоровче харчування. Методичні вказівки для студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» освітнього рівня бакалавр. Уклад. О.А. Озерова. Київ: КНУБА, Талком: 31.
23. Прокопів А. (2022). Продукти для здорового харчування: основні поради. EVAблог. 11 липня. URL: https://blog.eva.ua/produkti-dlya-zdorovogoharchuvannya-osnovni-poradi.
24. Радєвіч ЄВ, Ільченко ІА. (2022). Енергетичні напої – вплив на організм: користь чи шкода? Scientific Collection «InterConf»: 111: Proceedings of the 1st International Scientific and Practical Conference «Innovative Development in the Global Science» (Boston, USA, June 6-8, 2022): 371-379.
25. Рибак ЛО, Рефель ВІ, Токовенко ОЛ. (2022). Раціональне харчування як складова високих спортивних досягнень. Перспективи та інновації науки: Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 10(15): 251-263.
26. Ткаченко ДВ та ін. (2022). Здорове харчування – основа гармонійного розвитку. рекомендаційний покажчик літератури. Уклад. ОО. Цокало. За ред. ДВ Ткаченко. Миколаїв: МНАУ: 56.
27. World Health Organization. (2019). Childhood overweight and obesity. URL: https://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood/en/.
28. World Health Organization. (2020). Healthy diet. Key facts. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet.
29. Заболотна ІЕ., Ященко ЛВ. (2019). Ожиріння та надмірна маса тіла в дітей, критерії діагностики та статистика поширеності. Клінічна та профілактична медицина: 2(8): 36-47].
30. Заболотна ІЕ. (2020). Медико-соціальне обґрунтування удосконалення системи профілактики надлишкової маси тіла у дітей на прикладі багатопрофільного закладу охорони здоров’я. Дис. … д-ра філософії. 22 «Охорона здоров’я»: 222 «Медицина». Київ: 188.
