• Як здоровий спосіб життя зменшує ризик появи діабету

Як здоровий спосіб життя зменшує ризик появи діабету

За даними ВООЗ, захворюваність на цю хворобу у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок у це роблять чинники, що пов'язані зі стилем життя, – малорухлівість, незбалансоване харчування та наявність надмірної ваги. Результати тривалих досліджень показують, що здоровий спосіб життя може допомогти попередити розвиток діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. І досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності.

 

ЯК СПОСІБ ЖИТТЯ ВПЛИВАЄ НА РИЗИК ПОЯВИ ДІАБЕТУ: РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

У дослідженні взяли участь люди, які знаходились у зоні ризику появи діабету. Учасників було поділено на 3 групи: одна з них мала дотримуватися певних змін раціону харчування та способу життя (зменшити вагу на 7% та мінімум 150 хвилин активності на тиждень), друга група приймала призначені ліки (метформін) та контрольна група, що приймала плацебо.

 

Люди, які зважились на інтенсивну зміну стилю життя, через 3 роки зменшили ризик появи діабету на 58%. Навіть через 10 років після участі в дослідженні у цих людей спостерігався на 34% нижчий ризик. Водночас у представників групи, які протягом 3 років приймали призначені ліки, ризик розвитку діабету знизився на 31%, а через 10 років – на 18%, що також є значним досягненням. Такі дослідження – ще один доказ того, що варто докласти зусиль і змінювати свій стиль життя.

 

ЯК ЗМІНИТИ СВІЙ РАЦІОН, ЩОБ ЗМЕНШИТИ РИЗИК ПОЯВИ ДІАБЕТУ

Щоб зменшити ризик появи діабету, мінімізуйте споживання або взагалі відмовтесь від цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис), які краще замінити на цільнозернові. Збільшуйте споживання клітковини – овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні складати щонайменше половину щоденного раціону.

 

Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, з'їдають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету. Якщо плануєте змінити харчові звички, у цій справі допоможе ваш лікар. Він може якнайкраще проаналізувати ситуацію, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.

 

Джерело

Інші новини