Австрійські генетики змогли довести, що модифікації гена ALK призводять до схуднення як у мишей, так і у людей
На думку вчених, проблема ожиріння як з медичної, так і з економічної точки зору для людей у всьому світі стає все більш актуальною.
З одного боку, на набір ваги впливають харчові звички і недостатня фізична активність, але є і генетична частка в збільшенні ваги, яку не можна недооцінювати: деякі люди більше, ніж інші, схильні набирати кілограми - незалежно від їжі або занять спортом.
Ген ALK вже відомий завдяки онкологічним дослідженням. Саме він відіграє важливу роль у виникненні раку легень, при якому в разі мутації він призводить до перевиробництва білків ALK.
Тепер вчені також змогли визначити зв'язок гена з іншими метаболічними властивостями, такими як розмір талії, рівень холестерину і баланс цукру в крові. Миші, яки бралы участь в експерименті швидко худнули і не набирали вагу, незважаючи на високожирну їжу.
Миші, у яких синтез білка ALK був спеціально пригнічений в гіпоталамусі мозку, мали більш високу швидкість спалювання жиру. Ці результати збігаються з показниками зразків тканин худих людей, які були додатково проаналізовані дослідниками.
Наступним важливим кроком, на думку вчених, буде дослідження впливу нейронів в гіпоталамусі, де ALK активний, на метаболічний процес.
На думку вчених, проблема ожиріння як з медичної, так і з економічної точки зору для людей у всьому світі стає все більш актуальною.
З одного боку, на набір ваги впливають харчові звички і недостатня фізична активність, але є і генетична частка в збільшенні ваги, яку не можна недооцінювати: деякі люди більше, ніж інші, схильні набирати кілограми - незалежно від їжі або занять спортом.
Ген ALK вже відомий завдяки онкологічним дослідженням. Саме він відіграє важливу роль у виникненні раку легень, при якому в разі мутації він призводить до перевиробництва білків ALK.
Тепер вчені також змогли визначити зв'язок гена з іншими метаболічними властивостями, такими як розмір талії, рівень холестерину і баланс цукру в крові. Миші, яки бралы участь в експерименті швидко худнули і не набирали вагу, незважаючи на високожирну їжу.
Миші, у яких синтез білка ALK був спеціально пригнічений в гіпоталамусі мозку, мали більш високу швидкість спалювання жиру. Ці результати збігаються з показниками зразків тканин худих людей, які були додатково проаналізовані дослідниками.
Наступним важливим кроком, на думку вчених, буде дослідження впливу нейронів в гіпоталамусі, де ALK активний, на метаболічний процес.