В США, Китаї, Ірані та Італії тривали спостережні дослідження, ціллю яких було виявити вплив харчування та споживання перцю чилі на тривалість життя людей та перебіг серцево-судинних та інших захворювань. Спостереження тривали від 7 до 19 років.
Результати досліджень були представлені на віртуальних наукових сесіях Американської кардіологічної асоціації (AHA) протягом 2020 року. У мета-аналізі чотирьох географічно різноманітних спостережних досліджень виявлено, що більш високе споживання будь-якого типу перцю чилі пов'язане з меншим рівнем смертності людей середнього віку від серцево-судинних захворювань (на 26%), раку (на 23%) або всіх причин (на 25%).
Мета-аналіз однозначно не доводить причинно-наслідковий зв'язок між споживанням перцю чилі та захворюваннями, оскільки жодне з чотирьох досліджень мета-аналізу не було рандомізованими та контрольованими. Навпаки, вони були перспективні, спостережні, когортні. Жодне з них насправді не може відповісти на питання, який вид перцю чилі, скільки і як часто люди повинні споживати, щоб отримати потенційні переваги для здоров'я.
Дослідники не закликають людей їсти перець чилі щодня або кропити соусом Табаско надзвичайно нездорову їжу фаст-фуд. Натомість, вчені прийшли до висновку, що дотримання нових рекомендацій у поєднанні з більш дієтичною рослинною їжею, як, наприклад, критсько-середземноморська дієта, дозволить досягти набагато кращих результатів в профілактиці серцево-судинних та інших захворювань.
На сесіях АНА були представлені статистичні дані серцево-судинних захворювань та інсультів в США за 2015 рік. Виявилося, що дуже незначна частина американців дотримується ідеального плану харчування "здорове серце". Із семи показників стану серцево-судинної системи, харчування було гіршим за показники куріння, індексу маси тіла, фізичної активності, загального холестерину, артеріального тиску та глюкози в плазмі натще.
Зокрема, серед 20-49-річних американців лише 0,6% споживали (ідеальну) здорову їжу, 21,9% - частково здорову (проміжну) їжу, а решта мали поганий раціон. Серед людей у віці 50 років і старше лише 0,4% споживали здорову їжу, а 34,3% - проміжну їжу. Харчування дітей у віці від 12 до 19 років було ще гіршим; лише 0,1% харчувалися здоровою їжею, а 8,3% споживали частково здорову їжу.
Отже, повернемося до перцю чилі. Дослідження на тваринах та невеликі дослідження на людях показали, що капсаїцин, активний інгредієнт перцю чилі, має протизапальну, антиоксидантну, протиракову та регулюючу дії. У спостережних дослідженнях брали участь 570 000 людей.
Тип і частота споживання перцю чилі сильно варіювали. У американському дослідженні учасникам було від 18 до 90 років із середнім віком близько 45 років, за якими стежили майже два десятиліття. В інших трьох дослідженнях учасникам було від 30 до 79 років із середнім віком близько 52 років і за ними спостерігали приблизно 8 років.
У зведеному аналізі даних встановлено, що ті, хто споживали перець чилі більше чотирьох разів на тиждень, за весь час спостереження мали нижчий коефіцієнт ризику смертності від усіх причин (0,75), серцево-судинні захворювання (0,74 ) та рак (0,76).
Результати досліджень були представлені на віртуальних наукових сесіях Американської кардіологічної асоціації (AHA) протягом 2020 року. У мета-аналізі чотирьох географічно різноманітних спостережних досліджень виявлено, що більш високе споживання будь-якого типу перцю чилі пов'язане з меншим рівнем смертності людей середнього віку від серцево-судинних захворювань (на 26%), раку (на 23%) або всіх причин (на 25%).
Мета-аналіз однозначно не доводить причинно-наслідковий зв'язок між споживанням перцю чилі та захворюваннями, оскільки жодне з чотирьох досліджень мета-аналізу не було рандомізованими та контрольованими. Навпаки, вони були перспективні, спостережні, когортні. Жодне з них насправді не може відповісти на питання, який вид перцю чилі, скільки і як часто люди повинні споживати, щоб отримати потенційні переваги для здоров'я.
Дослідники не закликають людей їсти перець чилі щодня або кропити соусом Табаско надзвичайно нездорову їжу фаст-фуд. Натомість, вчені прийшли до висновку, що дотримання нових рекомендацій у поєднанні з більш дієтичною рослинною їжею, як, наприклад, критсько-середземноморська дієта, дозволить досягти набагато кращих результатів в профілактиці серцево-судинних та інших захворювань.
На сесіях АНА були представлені статистичні дані серцево-судинних захворювань та інсультів в США за 2015 рік. Виявилося, що дуже незначна частина американців дотримується ідеального плану харчування "здорове серце". Із семи показників стану серцево-судинної системи, харчування було гіршим за показники куріння, індексу маси тіла, фізичної активності, загального холестерину, артеріального тиску та глюкози в плазмі натще.
Зокрема, серед 20-49-річних американців лише 0,6% споживали (ідеальну) здорову їжу, 21,9% - частково здорову (проміжну) їжу, а решта мали поганий раціон. Серед людей у віці 50 років і старше лише 0,4% споживали здорову їжу, а 34,3% - проміжну їжу. Харчування дітей у віці від 12 до 19 років було ще гіршим; лише 0,1% харчувалися здоровою їжею, а 8,3% споживали частково здорову їжу.
Отже, повернемося до перцю чилі. Дослідження на тваринах та невеликі дослідження на людях показали, що капсаїцин, активний інгредієнт перцю чилі, має протизапальну, антиоксидантну, протиракову та регулюючу дії. У спостережних дослідженнях брали участь 570 000 людей.
Тип і частота споживання перцю чилі сильно варіювали. У американському дослідженні учасникам було від 18 до 90 років із середнім віком близько 45 років, за якими стежили майже два десятиліття. В інших трьох дослідженнях учасникам було від 30 до 79 років із середнім віком близько 52 років і за ними спостерігали приблизно 8 років.
У зведеному аналізі даних встановлено, що ті, хто споживали перець чилі більше чотирьох разів на тиждень, за весь час спостереження мали нижчий коефіцієнт ризику смертності від усіх причин (0,75), серцево-судинні захворювання (0,74 ) та рак (0,76).