Другий рік поспіль у світі триває пандемія COVID-19. Науковці в першу чергу зацікавлені розробити найефективніші ліки та засоби від коронавірусної інфекції. Ініціативам дослідників немає меж! А деякі сучасні дослідження вже проходять останні фази випробувань. Як-от, наприклад, експериментальна жувальна гумка чи суміш певних видів грибів із китайськими травами. Згідно з недавнім дослідженням, опублікованим в журналі Molecular Therapy, нова експериментальна жувальна гумка може зменшити кількість частинок коронавірусу в слині та допомогти уповільнити передачу.
Жуйка містить білок, який «уловлює» частинки вірусу і може обмежити поширення вірусних крапель, коли інфіковані люди розмовляють, дихають або кашляють. Дослідники з Університету Пенсільванії перевірили жувальну гумку в пробірках, використовуючи зразки слини та мазків госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим COVID-19. Жуйка містить копії білка ACE2 на клітинних поверхнях, що є шиповим білком, який коронавірус використовує, щоб проникнути в клітини та інфікувати їх. Під час експериментів у пробірці частинки вірусу прикріпилися до рецепторів ACE2 в яснах. Вірусне навантаження в зразках впало більш ніж на 95%.
За даними Reuters, жуйка на відчуття і смак нагадує звичайну жуйку і може зберігатися роками при нормальній температурі. За словами дослідників, жування гумки не пошкоджує молекули білка ACE2. Використання жуйки для зниження вірусного навантаження в слині додало б глобальних зусиль щодо вакцинації і могло б бути корисним у країнах, де вакцини не є широко доступними або взагалі доступними. Жуйка виготовлена з рослинного матеріалу клінічного класу і розроблена відповідно до вимог Управління продовольства і медикаментів США (FDA).
Жувальна гумка ще не доступна для використання, але дослідники в США продовжують її тестувати.
В квітні 2021 FDA схвалило випробування MACH-19 (акронім грибів і китайських трав від COVID-19). Чому, власне, гриби? Виявляється, це не божевільна концепція. Гіппократ використовував гриби у лікуванні. Із грибів отримують пеніцилін. Наразі в США тестуються два сорти грибів — траметес (індичий хвіст) та агарікон — доступні без рецептурні добавки. Вони є окремим класом галюциногенних або «чарівних» грибів, які перевіряються для інших цілей у медицині. Один із грибів – агарікон - використовувався для лікування легеневих інфекцій 2300 років тому.
Учасники вивчення рандомізовано упродовж двох тижнів отримуватимуть комбінацію грибів та китайської трави або плацебо.
Перші два подвійні сліпі плацебо-контрольовані дослідження фази 1 розпочалися в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі та Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго, де консультуються пацієнти із легкими та помірними симптомами COVID-19 і перебувають на карантині вдома. Третє випробування вивчає використання лікарських грибів як допоміжного засобу до вакцин проти COVID-19. Дослідники також розпочали четверте випробування, яке перевіряє гриби проти плацебо як доповнення до щеплення від COVID-19. У ньому розглядається ефект у людей із супутніми захворюваннями, які мають знижену реакцію організму на вакцину. Вчені вважають, що гриби збільшують кількість імунологічних можливостей, щоб краще бачити конкретну загрозу та реагувати на неї. У досліджуваних дозах гриби добре порушують імунну систему, але не здатні викликати гіперактивність або стійке запалення. Гриби у певному сенсі дуже специфічно підвищують імунітет. А в інших випадках вони заспокоюють надмірний імунітет. Вчені провели окреме дослідження щодо потенціалу цитокінового шторму, і не побачили жодних доказів.
Жуйка містить білок, який «уловлює» частинки вірусу і може обмежити поширення вірусних крапель, коли інфіковані люди розмовляють, дихають або кашляють. Дослідники з Університету Пенсільванії перевірили жувальну гумку в пробірках, використовуючи зразки слини та мазків госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим COVID-19. Жуйка містить копії білка ACE2 на клітинних поверхнях, що є шиповим білком, який коронавірус використовує, щоб проникнути в клітини та інфікувати їх. Під час експериментів у пробірці частинки вірусу прикріпилися до рецепторів ACE2 в яснах. Вірусне навантаження в зразках впало більш ніж на 95%.
За даними Reuters, жуйка на відчуття і смак нагадує звичайну жуйку і може зберігатися роками при нормальній температурі. За словами дослідників, жування гумки не пошкоджує молекули білка ACE2. Використання жуйки для зниження вірусного навантаження в слині додало б глобальних зусиль щодо вакцинації і могло б бути корисним у країнах, де вакцини не є широко доступними або взагалі доступними. Жуйка виготовлена з рослинного матеріалу клінічного класу і розроблена відповідно до вимог Управління продовольства і медикаментів США (FDA).
Жувальна гумка ще не доступна для використання, але дослідники в США продовжують її тестувати.
В квітні 2021 FDA схвалило випробування MACH-19 (акронім грибів і китайських трав від COVID-19). Чому, власне, гриби? Виявляється, це не божевільна концепція. Гіппократ використовував гриби у лікуванні. Із грибів отримують пеніцилін. Наразі в США тестуються два сорти грибів — траметес (індичий хвіст) та агарікон — доступні без рецептурні добавки. Вони є окремим класом галюциногенних або «чарівних» грибів, які перевіряються для інших цілей у медицині. Один із грибів – агарікон - використовувався для лікування легеневих інфекцій 2300 років тому.
Учасники вивчення рандомізовано упродовж двох тижнів отримуватимуть комбінацію грибів та китайської трави або плацебо.
Перші два подвійні сліпі плацебо-контрольовані дослідження фази 1 розпочалися в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі та Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго, де консультуються пацієнти із легкими та помірними симптомами COVID-19 і перебувають на карантині вдома. Третє випробування вивчає використання лікарських грибів як допоміжного засобу до вакцин проти COVID-19. Дослідники також розпочали четверте випробування, яке перевіряє гриби проти плацебо як доповнення до щеплення від COVID-19. У ньому розглядається ефект у людей із супутніми захворюваннями, які мають знижену реакцію організму на вакцину. Вчені вважають, що гриби збільшують кількість імунологічних можливостей, щоб краще бачити конкретну загрозу та реагувати на неї. У досліджуваних дозах гриби добре порушують імунну систему, але не здатні викликати гіперактивність або стійке запалення. Гриби у певному сенсі дуже специфічно підвищують імунітет. А в інших випадках вони заспокоюють надмірний імунітет. Вчені провели окреме дослідження щодо потенціалу цитокінового шторму, і не побачили жодних доказів.