Із популярного мультика нам відомо, що надлюдська сила моряка Попая криється в шпинаті. Виявляється, шпинат та інші багаті залізом продукти можуть мати реальні надздібності: зменшувати ризик серцевих захворювань і передчасної смерті людей середнього віку. Залізо грає велику роль в організмі людини. Воно є важливою частиною білків, які доставляють кисень до наших тканин. При низькому вмістові заліза серце починає працювати сильніше, що призводить до втоми, задишки та підвищеного ризику серцевих нападів та інсультів.
Велика частина досліджень функції заліза та серцево-судинної системи зосереджена на тому, як дефіцит заліза впливає на людей із серцевими захворюваннями. У новому дослідженні, опублікованому в ESC Heart Failure, дослідники відстежували 12 164 людей без серцевих захворювань протягом десяти років, щоб побачити, як дефіцит заліза впливає на ризик серцевих захворювань. На момент початку дослідження середній вік учасників становив 59 років. Майже дві третини людей, які взяли участь у дослідженні, мали функціональний дефіцит заліза або недостатньо збереженого заліза для майбутнього використання або доступного для щоденного використання.
За десять років спостереження було зареєстровано 2212 смертей, у тому числі 573 від серцево-судинних причин. Дослідники виявили, що під час спостереження люди з функціональним дефіцитом заліза на 24% частіше захворіли на ішемічну хворобу серця. Вони також мали на 26% більше шансів померти від серцевих нападів або інших серцево-судинних причин і на 12% більше шансів померти від будь-якої іншої причини. Дослідники не виявили зв’язку між функціональним дефіцитом заліза та інсультом. Автори дослідження підрахували, що функціональний дефіцит заліза серед дорослих людей середнього віку пояснює 5,4% всіх смертей, 11,7% смертей від серцево-судинних причин і 10,7% вперше діагностованих випадків ішемічної хвороби серця.
Дослідники не мали інформації про використання добавок заліза, які могли б вплинути на результати дослідження. Здорова дієта, яка включає широкий вибір продуктів, багатих залізом, таких як яловичина, мідії, устриці, птиця, риба, бобові та листова зелень, зазвичай дає вам достатньо заліза без потреби в добавках. Усі учасники проживали в Європі, тому немає даних, як дефіцит заліза може вплинути на людей, які мешкають в інших частинах світу. Результати спостереження показують лише зв’язок дефіциту заліза та ризику серцевих захворювань, а не підтверджують його. Перевантаження залізом може призвести до нудоти, блювоти, а у важких випадках — внутрішньої кровотечі та органної недостатності. Будь-хто, хто турбується про рівень заліза в своєму організмі, може пройти тестування.
Велика частина досліджень функції заліза та серцево-судинної системи зосереджена на тому, як дефіцит заліза впливає на людей із серцевими захворюваннями. У новому дослідженні, опублікованому в ESC Heart Failure, дослідники відстежували 12 164 людей без серцевих захворювань протягом десяти років, щоб побачити, як дефіцит заліза впливає на ризик серцевих захворювань. На момент початку дослідження середній вік учасників становив 59 років. Майже дві третини людей, які взяли участь у дослідженні, мали функціональний дефіцит заліза або недостатньо збереженого заліза для майбутнього використання або доступного для щоденного використання.
За десять років спостереження було зареєстровано 2212 смертей, у тому числі 573 від серцево-судинних причин. Дослідники виявили, що під час спостереження люди з функціональним дефіцитом заліза на 24% частіше захворіли на ішемічну хворобу серця. Вони також мали на 26% більше шансів померти від серцевих нападів або інших серцево-судинних причин і на 12% більше шансів померти від будь-якої іншої причини. Дослідники не виявили зв’язку між функціональним дефіцитом заліза та інсультом. Автори дослідження підрахували, що функціональний дефіцит заліза серед дорослих людей середнього віку пояснює 5,4% всіх смертей, 11,7% смертей від серцево-судинних причин і 10,7% вперше діагностованих випадків ішемічної хвороби серця.
Дослідники не мали інформації про використання добавок заліза, які могли б вплинути на результати дослідження. Здорова дієта, яка включає широкий вибір продуктів, багатих залізом, таких як яловичина, мідії, устриці, птиця, риба, бобові та листова зелень, зазвичай дає вам достатньо заліза без потреби в добавках. Усі учасники проживали в Європі, тому немає даних, як дефіцит заліза може вплинути на людей, які мешкають в інших частинах світу. Результати спостереження показують лише зв’язок дефіциту заліза та ризику серцевих захворювань, а не підтверджують його. Перевантаження залізом може призвести до нудоти, блювоти, а у важких випадках — внутрішньої кровотечі та органної недостатності. Будь-хто, хто турбується про рівень заліза в своєму організмі, може пройти тестування.