• The use of dairy products of functional food in the practice of pediatricians and general practice doctors — family doctors
en To content

The use of dairy products of functional food in the practice of pediatricians and general practice doctors — family doctors

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2015.8(72):82-87; doi 10.15574/SP.2015.72.82 

The use of dairy products of functional food in the practice of pediatricians and general practice doctors — family doctors 

Berezhnoi V. V., Droh G. V., Bondarets Yu. I

P.L. Shupik National Medical Academy of Postgraduate Education named, Kiev, Ukraine 

Normal microflora is very important for the sustainable growth and development of the child's body. Determinations, the age characteristics and normal microfloras' main functions are defined in the article. Information about production, classification, qualitative and quantitative strain composition of normal microflora functional food containing are also submitted. A brief history of the origin of the strain composition of normal microflora functional food containing (yogurt starter cultures) is reduced. The possibility of their use in pediatricians, general practitioners and family medicine doctors' practice. 

Key words: normal microflora, functional food containing, yogurt starter cultures. 

REFERENCES

1. Бережной ВВ, Крамарев СА, Шунько ЕЕ. 2004. Микрофлора человека и роль современных пребиотиков в её регуляции. Здоровье женщины. 1(17): 134—139.

2. Буторова ЛИ, Калинин АВ. 2002. Значение лактулозы в регуляции кишечной микрофлоры. Клинические перспективы гастроэнтерологии, гепатологии. 6: 1—7.

3. Бережной ВВ, Унич НК, Орлюк ИБ и др. 1999. Кишечный дисбактериоз у детей. Перинатология и педиатрия. 1: 25—30.

4. Нетребенко ОК, Украинцев СЕ. 2008. Кисломолочные продукты и кисломолочные смеси: что использовать в питанни грудных детей? Современная педиатрия. 3(20): 166—168.

5. Нетребенко ОК. 2009. Роль пробиотиков и умеренно гидролизованого белка в снижении риска атопии у детей (обзор литературы). Перинатология и педиатрия. 4(40): 87—91.

6. Скорченко ТА, Поліщук ГЄ, Грек ОВ, Кочубей ОВ. 2005. Технологія незбираномолочних продуктів. Навчальний посібник. Вінниця, Нова Книга: 264.

7. Ткаченко ЕИ. 2004. Питание, эндоэкология человека, здоровье, болезни. Современный взгляд на проблему их взаимосвязей. Терапевт арх. 2: 67—71.

8. Успенский ЮП, Захаренко СМ, Фоминых ЮА. 2013. Перспективы исспользования мультивидовых пробиотиков для профилактики развития антибиотик ассоциированной диареи. Экперимент и клин гастроэнтерол. 2: 54—56.

9. Янковский ДС, Дымент ГС. 2008. Микрофлора и здоровье человека. Киев, Червона рута — Турс: 20—50.

10. Goodrich JK, Waters JL, Poole AC. 2014. Human genetics shape the gut microbiome. Cell. 159; 4: 789—799.

11. Suarez A, Clemente M, Clemente MG et al. 2014. Intestial microbiota in helth and disease: Role of bifidobacteria in gut homeostasis. World J Gastroenterol. 20; 4: 15136—15176.

12. Hart AL, Lammers K, Brigidi P et al. 2004. Modulation of human dendritic cell phenotype and function by probiotic bacteria. Gut. 53: 1602—1609.

13. Козлов ВА, Пучков КС. 2012. Изучение эффективности применения полибактериального комплекса Симбиотик для лечения пациентов с синдромом раздраженного кишечника./ Український науково-медичний молодіжний журнал. 4: 31–35