Чи шкідливе урізання споживання солі?
Контакты:
+38 096 338-65-75
Электронный адрес:
info@med-expert.com.ua

Чи шкідливе урізання споживання солі?

Отже, сіль!
Обмеження солі - одна з найпоширеніших дієтичних рекомендацій лікарів. Але бракує консенсусу, скільки солі споживати, і чи може урізання солі бути шкідливим. Коли наші еволюційні предки змінили солоне середовище моря на суху землю, тягар збереження солі та води впав на нирки. З часом дієтичні звички змінилися, і в сучасних умовах життя солі не бракує. Одне національне репрезентативне опитування повідомило, що в США дорослі споживають понад 3600 мг хлориду натрію в їжі на день. Великі наукові товариства єдині в зменшенні споживання солі. Наприклад, CDC (Центри з контролю та профілактики захворювань США) радить щоденне обмеження хлориду натрію до 2300 мг, AHA (Американська Асоціація Кардіологів) знижує до 1500 мг, а ВООЗ рекомендує 2000 мг/день.

Зрозуміло, що дієти з обмеженим хлоридом натрію знижують артеріальний тиск. Огляд Кокрана на основі 185 досліджень продемонстрував, що середнє зниження натрію в їжі із колосальних 11,5 г/добу до 3,8 г/добу асоціювалося із середнім зниженням систолічного тиску на 5,5 мм рт. ст. та діастолічного артеріального тиску на 2,9 мм рт. ст. у гіпертоніків.

Дієта з низьким вмістом натрію пов’язана з майже лінійним поліпшенням артеріального тиску порівняно з дієтою з середнім або високим вмістом хлориду натрію. Недавній мета-аналіз 85 високоякісних досліджень підтвердив цю лінійну залежність між зменшенням солі в їжі та зниженням як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску. Але чи призводить обмеження хлориду натрію до поліпшення серцево-судинних результатів? Дані тут не зовсім зрозумілі.
Одне спостережне дослідження в JAMA оцінило вплив обмеження натрію на серцево-судинні випадки в двох когортах із високим ризиком серцево-судинних захворювань. Вони виявили J-подібну криву з споживанням натрію нижче 3 г/день, пов'язану зі збільшенням серцево-судинних випадків. Дослідження PURE аналогічним чином виявило зв'язок між споживанням натрію менше 3 г та збільшенням серцево-судинних випадків. Більшість учасників цього спостережного дослідження не мали основних серцево-судинних захворювань.

У дослідженні профілактики гіпертонії, яке використовувало в середньому від трьох до семи ретельно зібраних 24-годинних колекцій сечі для оцінки споживання натрію, не спостерігалося J-подібної кривої, а натомість виявлено значне зменшення серцево-судинних випадків навіть у нижньому кінці споживання натрію (1500 мг / добу).

В огляді Кокрана обмеження натрію в їжі було пов'язано з нейрогуморальною активацією, тобто підвищеним рівнем реніну, альдостерону, норадреналіну та адреналіну, що теоретично може призвести до клінічної шкоди. Було показано, що плем’я Яномами в Південній Америці споживає <1 г (!) натрію щодня, що пов’язано з одними з найвищих рівнів реніну та альдостерону, коли-небудь зафіксованих. Однак, схоже, вони не мають підвищеного ризику серцево-судинних захворювань, що може бути загальним зниженням тривалості життя.

Пацієнти з серцевою недостатністю можуть бути особливо вразливими до нейрогуморальної активації. Порада обмежити кількість солі при серцевій недостатності була поставлена під сумнів.
У подібному дослідженні пацієнти з серцевою недостатністю на дієті з обмеженим натрієм мали більш високий рівень реніну, альдостерону та запальних цитокінів, а також підвищену частоту госпіталізацій порівняно з групами, випадковим чином призначеними для звичайного споживання солі.

Теоретично можливо, що обмеження солі (до певної міри) призводить до нейрогуморальної активації, яка спочатку є компенсаторною у пацієнтів із серцевою недостатністю для підтримки перфузії органів; але з часом ця нейрогуморальна активація стає неадаптивною і є рушієм поганого прогнозу та пошкодження кінцевих органів.

Натрій може однозначно згубно впливати на організм, включаючи гіпертрофію міокарда, клубочковий фіброз, підвищений вміст VEGF та зменшення оксиду азоту.

Але якщо наша увага до натрію короткозора? Коли ми обмежуємо споживання натрію, ми фактично говоримо як про натрій, так і про хлорид. Хоча натрій можна вживати у різних формах, кухонна сіль або хлорид натрію (NaCl) - більша частина якого прихована в оброблених харчових продуктах - забезпечує 90% споживання натрію в їжі. Зниження рівня хлоридів у пацієнтів із застійною серцевою недостатністю незалежно пов'язане з діуретичною резистентністю, нейрогуморальною активацією та збільшенням смертності. Тому можливо, що значний ступінь обмеження солі може призвести до поганих результатів у пацієнтів із серцевою недостатністю через виснаження хлоридів.
Вчені не готові погодитися, щоб пацієнти з серцевою недостатністю щедро користувалися сіллю. Сучасні дослідження дають принаймні поживу для роздумів.
 

Джерело

Что еще почитать: