• Влияние пробиотикив на маркеры воспаления и IGA в опорожнениях младенцев с пищевой аллергией и синдромом атопической экземы/дерматита 
ru К содержанию

Влияние пробиотикив на маркеры воспаления и IGA в опорожнениях младенцев с пищевой аллергией и синдромом атопической экземы/дерматита 

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2015.7(71):20-25 
 

Влияние пробиотикив на маркеры воспаления и IGA в опорожнениях младенцев с пищевой аллергией и синдромом атопической экземы/дерматита 

Viljanen M., Kuitunen M., Haahtela T., Juntunen-Backman K., Korpela R., Savilahti E. 

Клиника дерматологии и аллергологии (The Skin and Allergy Hospital), 
Хельсинский университет (University of Helsinki), Финляндия 
Valio Research, and Development, м. Гельсинки, Финляндия 
Институт биомедицины (Institute of Biomedicine), отделения фармакологии, Хельсинский университет, Финляндия 
детско-подростковая больница (The Hospital for Children and Adolescents), Хельсинский университет, Финляндия 

Вважається, що пробіотичні бактерії зменшують виразність симптомів синдрому атопічної екземи/дерматиту (САЕД) у дітей із харчовою алергією. Було досліджено вплив пробіотичних бактерій на IgA і маркери кишкового запалення (ФНП-α, α1-антитрипсин і еозинофільний катіонний білок) у випорожненнях дітей із такою патологією. Після рандомізації 230 дітей протягом чотирьох тижнів вживали подвійним сліпим методом Lactobacillus GG (LGG), суміш чотирьох пробіотичних штамів або плацебо. Одночасно вони дотримувалися елімінаційної дієти. Через чотири тижні після закінчення лікування діагностували алергію до коров'ячого молока за допомогою подвійного сліпого плацебо-контрольованого провокаційного тесту. У 102 дітей, випадковим методом відібраних для аналізу, збирали зразки фекалій до лікування, після 4-тижневого лікування і у перший день провокаційної проби. Після лікування у групах пробіотиків спостерігалася тенденція до вищого рівня IgA, ніж у групі плацебо (LGG vs плацебо, p=0,064; суміш пробіотиків vs плацебо, p=0,064), а рівень α1-антитрипсину зменшувався у групі LGG, на відміну від інших груп. Після провокаційного тесту у випорожненнях дітей із IgE-асоційованою алергією до коров'ячого молока рівень IgA був вищим у групі LGG, ніж у групі плацебо (р=0,014), а рівень ФНП-α у групі LGG був нижчим порівняно з плацебо, проте ця різниця не була достовірною (р=0,111). Таким чином, 4-тижневе лікування LGG може зменшувати кишкове запалення у немовлят із САЕД і алергією до коров'ячого молока. 
 

Ключові слова: атопічний дерматит, запалення, кишечник, Lactobacillus GG, пробіотик, лікування.