• Вплив споживання омега-3 довголанцюгових поліненасичених жирних кислот жінками в період вагітності та лактації на стан здоров’я і захворюваність їх дітей на першому році життя 
ua До змісту

Вплив споживання омега-3 довголанцюгових поліненасичених жирних кислот жінками в період вагітності та лактації на стан здоров’я і захворюваність їх дітей на першому році життя 

PERINATOLOGIYA I PEDIATRIYA.2015.4(64):10-14; doi 10.15574/PP.2015.64.10 
 

Вплив споживання омега-3 довголанцюгових поліненасичених жирних кислот жінками в період вагітності та лактації на стан здоров'я і захворюваність їх дітей на першому році життя 

Марушко Р. В. 

ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України», м. Київ 
 

Частота запальних та алергічних захворювань в розвинених країнах значно збільшилася за останні два десятиліття. Одним з можливих пояснень спостережуваного збільшення захворюваності є зміна якісного складу раціонів харчування, при цьому відзначається зміна балансу між споживанням поліненасичених жирних кислот. У сучасній дієті переважає споживання омега-6 поліненасичених жирних кісот і досить низьке споживання омега-3 поліненасичених жирних кислот. Такий дисбаланс справляє негативний вплив на стан здоров'я і захворюваність дітей, особливо раннього віку. Споживання продуктів, що містять омега-3 поліненасичені жирні кислоти, може модулювати імунні реакції і сприяти зниженню захворюваності новонароджених і дітей на першому році життя. 
 

Мета: вивчити вплив споживання омега-3 поліненасичених жирних кислот жінками під час вагітності та в період лактації на частоту гострих респіраторних захворювань, функціональні порушення кишечника і алергічні реакцій у їх дітей на першому році життя. 
 

Методи. В даній роботі були проведені ретроспективні дослідження методом анкетування 250 жінок, чиї діти на момент обстеження досягли віку одного року. Спеціально розроблені анкети заповнювалися педіатрами під час відвідування пацієнтами поліклініки. Проводилась оцінка частоти захворювань, таких як функціональні порушення кишечника, респіраторні захворювання і атопічні реакції. Проводився аналіз імунного статусу дітей шляхом визначення вмісту IgA, IgG і IgM, досліджувалися концентрації докозагексаєнової, ейкозапентаєнової кислот (омега-3 поліненасичені жирні кислоти) і арахідонової кислоти (омега-6 ПНЖК) за допомогою газохроматографічного аналізу в сироватці крові дітей. Результати досліджень були проаналізовані та оброблені з використанням статистичних методів. 
 

Результати. Проведені дослідження вказують на більш високий рівень захворювань верхніх дихальних шляхів, функціональних порушень ШКТ, а також атопічних реакцій у дітей, чиї матері не використовували у своїх раціонах харчування морепродукти (омега-3 ПНЖК) під час вагітності та в період годування груддю. Дослідження імунного статусу шляхом визначення рівня імуноглобулінів в сироватці крові у дітей не показав ніякої різниці у змісті IgG і IgM (р>0,05), в той же час, відзначено статистично достовірне зменшення вмісту IgA в сироватці крові дітей, матері яких не вживали пре- і постнатально продукти, що містять омега-3 ПНЖК. Вивчення профілю жирних кислот у сироватці крові показало зміни у змісті основних представників ПНЖК. Зміст докозагексаєнової і ейкозапентаєнової кислот (омега-3 ПНЖК) було статистично достовірно вище, а арахідонової кислоти (омега-6 ПНЖК) було нижче в групі дітей, чиї матері використовували в своїх раціонах морепродукти під час вагітності та в післяпологовому періоді. 
 

Висновки: дані дослідження показали, що достатнє забезпечення організму дітей раннього віку омега-3 ПНЖК сприяє зниженню захворюваності дітей на першому році життя, позитивно впливає на розвиток і стан здоров'я дітей в ранньому віці. 
 

Ключові слова: діти, поліненасичені жирні кислоти, морепродукти, імунітет, захворюваність. 
 

Література:

1. Abedi E, Sahari MA. 2014. Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Sci Nutr. 2;5: 443—446.

2. Brenna JT, Salem JN, Sinclair AJ, Cunnane SC. 2009. Alpha-linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins Leukot Essent Fat Acids. 80: 85—91.

3. Kremmyda LS, Vlachava M, Noakes PS et al. 2011. Atopy risk in infants and children in relation to early exposure to fish, oily fish, or long-chain omega-3 fatty acids: a systematic review. Clin Rev Allergy Immunol. 41: 36—66.

4. Bobinski R, Mikulska M. 2015. The ins and outs of maternal-fetal fatty acid metabolism. Acta Biochim Pol. 62; 3: 499—507.

5. Calder PC. 2013. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: Nutrition or pharmacology. Br J Clin Pharmacol. 75; 3: 645—662.

6. Candela CG, Lopez LMB, Kohen VL. 2011.Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health. Nutritional recommendations. Nutr Hosp. 26; 2: 323—329.

7. Duttaroy AK. 2011. Transport of fatty acids across the human placenta: a review. Prog Lipid Res. 48; 1: 52—61.

8. Gil A, Gil F. 2015. Fish, a Mediterranean source of n-3 PUFA: benefits do not justify limiting consumption. Br J Nutr. 113; Suppl 2: 58—67.

9. Hadders-Algra M. 2011. Prenatal and early postnatal supplementation with long-chain polyunsaturated fatty acids: neurodevelopmental considerations. Am J Clin Nutr. 94; 6; Suppl: 1874—1879.

10. Sijben JW, Goedhart AC, Kamphuis PJ et al. 2011.Is it prudent to add n 3 long chain polyunsaturated fatty acids to paediatric enteral tube feeding? Clin Nutr. 30; 3: 273—281.

11. Kozyrskyj AL, Bahreinian S, Azad MB. 2011. Early life exposures: impact on asthma and allergic disease. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 11; 5: 400—406.

12. Abedi E, Sahari MA. 2014. Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Sci Nutr. 2; 5: 443—446.

13. Mantis NJ, Rol N, Corthesy B. 2011. Secretory IgA's complex roles in immunity and mucosal homeostasis in the gut. Mucosal Immunology. 4: 603—611

14. Marion-Letellier R, Savoye G, Ghosh S. 2015. Polyunsaturated fatty acids and inflammation. IUBMB Life. 67; 9: 659—667.

15. Muc M, Kreiner-Muller E, Larsen JM et al. 2015. Maternal fatty acid desaturase genotype correlates with infant immune responses at 6 months. Br J Nutr. 114; 6: 891—898.

16. Boucher O, Burden MJ, Muckle G et al. 2011. Neurophysiologic and neurobehavioral evidence of beneficial effects of prenatal omega-3 fatty acid intake on memory function at school age. Am J Clin Nutr. 93; 5: 1025—1037.

17. Gonzalez-Rodri guez LG, Aparicio A, Lopez-Sobaler AM, Ortega RM. 2013. Omega 3 and omega 6 fatty acids intake and dietary sources in a representative sample of Spanish adults. Int J Vitam Nutr Res. 83; 1: 36—47.