• Вплив пробіотиків на маркери запалення і IgA у випорожненнях немовлят із харчовою алергією і синдромом атопічної екземи/дерматиту 
До змісту

Вплив пробіотиків на маркери запалення і IgA у випорожненнях немовлят із харчовою алергією і синдромом атопічної екземи/дерматиту 

 

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2015.7(71):20-25 
 

Вплив пробіотиків на маркери запалення і IgA у випорожненнях немовлят із харчовою алергією і синдромом атопічної екземи/дерматиту 
 

Viljanen M., Kuitunen M., Haahtela T., Juntunen-Backman K., Korpela R., Savilahti E.

Клініка дерматології та алергології (The Skin and Allergy Hospital), Гельсінський університет (University of Helsinki), ФінляндіяValio Research and Development, м. Гельсінкі, Фінляндія

Інститут біомедицини (Institute of Biomedicine), відділення фармакології, Гельсінський університет, Фінляндія

Дитячо-підліткова лікарня (The Hospital for Children and Adolescents), Гельсінський університет, Фінляндія 
 

Вважається, що пробіотичні бактерії зменшують виразність симптомів синдрому атопічної екземи/дерматиту (САЕД) у дітей із харчовою алергією. Було досліджено вплив пробіотичних бактерій на IgA і маркери кишкового запалення (ФНП-α, α1-антитрипсин і еозинофільний катіонний білок) у випорожненнях дітей із такою патологією. Після рандомізації 230 дітей протягом чотирьох тижнів вживали подвійним сліпим методом Lactobacillus GG (LGG), суміш чотирьох пробіотичних штамів або плацебо. Одночасно вони дотримувалися елімінаційної дієти. Через чотири тижні після закінчення лікування діагностували алергію до коров'ячого молока за допомогою подвійного сліпого плацебо-контрольованого провокаційного тесту. У 102 дітей, випадковим методом відібраних для аналізу, збирали зразки фекалій до лікування, після 4-тижневого лікування і у перший день провокаційної проби. Після лікування у групах пробіотиків спостерігалася тенденція до вищого рівня IgA, ніж у групі плацебо (LGG vs плацебо, p=0,064; суміш пробіотиків vs плацебо, p=0,064), а рівень α1-антитрипсину зменшувався у групі LGG, на відміну від інших груп. Після провокаційного тесту у випорожненнях дітей із IgE-асоційованою алергією до коров'ячого молока рівень IgA був вищим у групі LGG, ніж у групі плацебо (р=0,014), а рівень ФНП-α у групі LGG був нижчим порівняно з плацебо, проте ця різниця не була достовірною (р=0,111). Таким чином, 4-тижневе лікування LGG може зменшувати кишкове запалення у немовлят із САЕД і алергією до коров'ячого молока. 
 

Ключові слова: атопічний дерматит, запалення, кишечник, Lactobacillus GG, пробіотик, лікування.