• Особливості анамнезу і клініко-лабораторних даних у дітей-підлітків з гастродуоденальною патологію на тлі харчової алергії 
ua До змісту Повний текст статті

Особливості анамнезу і клініко-лабораторних даних у дітей-підлітків з гастродуоденальною патологію на тлі харчової алергії 

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2016.8(80):70-73; doi 10.15574/SP.2016.80.70 

Особливості анамнезу і клініко-лабораторних даних у дітей-підлітків з гастродуоденальною патологію на тлі харчової алергії 

Тяжка О. В., Вороніна С. С., Богданова Т. А. 
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Дитяча клінічна лікарня №9 м. Києва, Україна 

Мета: оцінити анамнестичні та клініко-лабораторні дані, прояви харчової алергії у дітей-підлітків з хронічною гастродуоденальною патологією та супутнім атопічним дерматитом і порівняти з дітьми-підлітками з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони без супутньої алергічної патології.


Пацієнти і методи. Під спостереженням знаходилось 60 дітей віком від 11 до 17 років з хронічною гастродуоденальною патологією, з них 30 із супутньою алергічною патологією (атопічний дерматит) і 30 без супутньої алергічної патології. Вивчалися анамнестичні та клінічні дані у підлітків, результатів даних ФЕГДС, визначення загального IgE та специфічного до харчових продуктів.


Результати. Рівень загального IgE у дітей із супутньою алергічною патологією в середньому склав 194 IU/ml (від 9,13 — 1530 IU/ml); IgE-опосередкована алергія виявлена у 65% підлітків, не-IgE-опосередкована — у 35%. Алергію на білок коров'ячого молока виявлено у 46,1% дітей, на пшеницю — у 65,3%, на куряче яйце — у 23%, на какао-боби — у 53,8%, на сою — у 11,5%.


Висновки. Необхідно проводити профілактику харчової алергії дітям ще у ранньому віці, оскільки вона відіграє суттєву роль у перебігу гастродуоденальної патології у підлітків, обтяжуючи клінічні прояви даного захворювання. У дітей із хронічною гастродуоденальною патологією на тлі атопічного дерматиту загострення гастродуоденальної патології були більш тривалими і не мали сезонності. Суттєвим негативним чинником у перебігу гастродуоденальної патології в обох групах спостереження було неадекватне харчування.


Ключові слова: діти-підлітки, атопічний дерматит, хронічна гастродуоденальна патологія, харчова алергія.


Література

1. Балаболкин И. И. Пищевая аллергия у детей: современные аспекты патогенеза и подходы к терапии и профилактике / И. И. Балаболкин // Иммунология, аллергология, инфектология. — 2013. — № 3. — С. 36—46.

2. Звягина Н. М. Современные представления о хроническом гастрите у детей / Н. М. Звягина, О. В. Антонов // Медицина и образование в Сибири. — 2015. — № 6.

3. Мачарадзе Д. Ш. Атопический дерматит у детей / Д. Ш. Мачарадзе. — Москва-Тверь: ООО Издательство «Триада», 2008. — 288 с.

4. Allen J. K. The epidemiology of IgE-mediated FA and anaphylaxis / J. K. Allen, J. J. Koplin // Immunol. Allergy. — Clin. N. Am. — 2012. — Vol. 32. — P. 35—50. https://doi.org/10.1016/j.iac.2011.11.008; PMid:22244231

5. Bramem A. M. Food allergy among children in the United States / A. M. Bramem, S. L. Lukacs // Pediatrics. — 2009. — Vol. 124 (6). — P. 1549—1556. https://doi.org/10.1542/peds.2009-1210; PMid:19917585

6. Food allergies in babies, New Health Guide for Your Everyday Health, Feb. 18, 2014.

7. Primary versus secondary immunoglobulin e sensitization to soy and wheat in the Multi-Centre Allergy Study cohort / Matricardi P. M., Bockelbrink A., Beyer K. [et al.] // Clin. Exp. Allergy. — 2008. — Vol. 38. — P. 493—500. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.2007.02912.x; PMid:18269671

8. Research needs in allergy: an EAACI position paper, in collaboration with EFA / Papadopoulos N.G., Agache I., Bavbek S. [et al.] // Clin. Transl Allergy. — 2012. — Vol. 2. — P. 21. https://doi.org/10.1186/2045-7022-2-21; PMid:23121771 PMCid:PMC3539924

9. Sampson H. A. FA: accurately identifying clinical reactivity / H. A. Sampson // Allergy. — 2015. — Vol. 60, Suppl. 79. — P. 19—24. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.2005.00853.x; PMid:15842229

10. The EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Public Declaration: http://www.eaaci.org/attachments/FoodAllergy&AnaphylaxisPublicDeclarationCombined.pdf.Last accessed 26 April 26 2014.