• Знайдено сполуку, що виявилася ефективною проти стійких до антибіотиків бактерій

Знайдено сполуку, що виявилася ефективною проти стійких до антибіотиків бактерій

Знайдено сполуку, що виявилася ефективною проти стійких до антибіотиків бактерій в експериментах на лабораторних тваринах.

 

Група дослідників із США, Сінгапуру і Китаю синтезувала сполуку, здатну боротися з рядом патогенних бактерій, стійких до існуючих антибіотиків. Результати випробувань на культурах клітин та лабораторних тваринах свідчать про те, що ця речовина нетоксична порівняно з іншими препаратами, а збудники захворювання не виробляють резистентність до нього. Про це йдеться в публікації Nature Communications.

 

Застосування антибіотиків свого часу стало одним з найбільших проривів в історії медицини. Вони значно полегшили боротьбу з багатьма хворобами, які раніше було складно або взагалі неможливо лікувати. Але згодом бактерії виробляли стійкість до антибіотиків, і ті вже не були такими ефективними, або й зовсім не діяли. З'являлися нові покоління антибіотиків, і до них бактерії з часом виробляли резистентність.

 

Цю «гонку озброєнь» стимулює неправильне використання антибіотиків, зокрема їх масове застосування в тваринництві. У результаті з'явилися штами бактерій, з якими можна боротися тільки за допомогою «антибіотиків останньої лінії», дуже шкідливих для організму, а також штами, взагалі нечутливі до будь-яких антибіотиків. Про деякі успіхи і складнощі, пов'язані з пошуком нових антибіотиків, «Дому інновацій» розповідав Євген Кунін.

 

У згаданому дослідженні вчені працювали з молекулою, що містить гуанідинові групи. Гуанідин як сильну основу використовують для денатурації білків. Іншими словами, він здатний змінювати структуру білків таким чином, що вони втрачають свої нормальні властивості і функції.

 

Ефективність сполуки дослідники перевірили на культурах п'яти різних патогенних бактерій, зокрема синьогнійної палички та золотистого стафілокока. Вдалося з'ясувати, що молекули активної речовини потрапляють всередину бактерії без руйнування її оболонки, а там денатурують білки цитоплазми (внутрішнє середовище клітини) і викликають загибель бактеріальної клітини. Виявилося, що ефективність сполуки в боротьбі з цими видами бактерій становить 99–100%. У дослідах з лабораторними мишами нова речовина показала, як мінімум, таку саму ефективність проти бактеріальних інфекцій, як і сучасні антибіотики, з якими її порівнювали.

 

Крім того, дослідники перевірили токсичність речовини на клітинах ембріональних нирок людини. Виявилося, що вона менш токсична, ніж ефективний антибіотик поліміксин B, який негативно впливає на нирки.

 

Нарешті, вчені перевірили, чи не виникає з часом у бактерій резистентність до нової речовини. З'ясувалося, що за 30 поколінь цього не відбувається. Водночас у контрольному експерименті бактерії виробили резистентність до антибіотика протягом восьми поколінь.

 

Слід зазначити, що навіть якщо на основі цієї сполуки вдасться створити комерційний препарат, це станеться не раніше, ніж через 10–15 років.

 

Джерело

Інші новини