• Здоров’я суспільства: що зміниться для лікарів і пацієнтів?

Здоров’я суспільства: що зміниться для лікарів і пацієнтів?

Законопроект «Про систему громадського здоров'я» винесено на розгляд МОЗ. Прес-службою Міністерства охорони здоров'я України повідомляється, що ознайомитися з повною версією законопроекту можна на офіційному сайті відомства. Цим нормативним державним актом передбачається ряд змін у системі охорони здоров'я України.

 

Так, вводяться не тільки оперативні нові функції громадського здоров'я згідно ВООЗ, мета яких – поліпшити показники здоров'я населення, попередити захворювання, збільшити тривалість життя і долучити українців до здорового способу життя. Управління всією системою охорони здоров'я буде відбуватися знизу-вгору, тобто за принципом субсидарності. Повноваження щодо прийнятих рішень будуть надаватися органам місцевого самоврядування.

 

У кожному регіоні країни почнеться функціонування регіональних центрів громадського здоров'я, у завдання яких входить проведення епіднагляду та протиепідемічних заходів, профілактика захворювань. Згідно з новим законопроектом, обсяг коштів з держбюджету, спрямованих на фінансування державних програм охорони громадського здоров'я та протиепідемічних заходів, повинен становити не менше 5% від суми всіх витрат на охорону здоров'я.

 

Також новим законом буде регулюватися забезпечення кадрового та наукового потенціалу системи громадського здоров'я. Підготовка та перепідготовка кадрів, підвищення кваліфікації фахівців сфери громадського здоров'я будуть проводитися відповідними вишами, спеціальними закладами з підвищення кваліфікації, в аспірантурі тощо, відповідно до законодавства про освіту. Законом «Про систему громадського здоров'я» будуть регулюватися розмежування функцій і повноважень Кабміну, МОЗ, регіональних органів управління охороною здоров'я, а також створення української національної ради з метою регулювання питань громадського здоров'я.

 

Джерело

Інші новини