• Що варто знати про зуби мудрості: розказує експерт

Що варто знати про зуби мудрості: розказує експерт

Зуби мудрості (восьмі зуби, треті моляри) найчастіше прорізаються у віці від 16 до 26 років. Вони відносяться до рудиментарних зубів, тобто зубів, які еволюційно втратили своє значення, оскільки відбулося зменшення розмірів щелепи, пов'язане з переходом на більш м'яку їжу, і місця для зубів мудрості практично не залишилося. Разом із щелепно-лицевим хірургом Євгеном Фесенком пояснюємо, як запобігти проблемам із зубом мудрості та яке потрібне лікування, якщо він розболівся.

 

КОЛИ ТРЕБА ВИДАЛЯТИ ЗУБ МУДРОСТІ

Для того, щоб запобігти ускладненням, пов'язаним із зубами мудрості, варто періодично проходити огляди у стоматолога і за призначенням лікаря робити рентгенографію для оцінки стану зубів мудрості і прилеглих тканин.

 

Лікар може запропонувати видалити зуб мудрості:

  • якщо в прилеглих м’яких тканинах розвиваються гнійно-запальні процеси;
  • при розвитку кіст щелепи чи пухлин від зуба мудрості;
  • у разі постійного травмування (накушування) зубом мудрості слизової оболонки порожнини рота;
  • за 6 місяців до операції із корекції форми нижньої щелепи (ортогнатичної операції);
  • для запобігання перелому нижньої щелепи у людей, що займаються контактними видами спорту, оскільки розташування нижніх зубів мудрості є передумовою для перелому щелепи у цій ділянці при отриманні травми.

Також є ортодонтичні показання для видалення зубів мудрості, наприклад при скупченості зубів або зміщенні зубів верхньої та нижньої щелепи.

 

У віці 7–11 років лікар може спрогнозувати, чи вистачить місця в нижній щелепі для прорізування зубів мудрості. Якщо його виявиться недостатньо – показано видалення таких зубів мудрості на стадії зачатка чи стадії первинної кальцифікації (таке втручання називається гермектомією).

 

Якщо зуб мудрості “захворів” – є карієс, пульпіт чи періодонтит, то в такому випадку лікування не призначається, як для інших зубів. Зуби мудрості мають незначну жувальну ефективність, часто зуб мудрості не має протилежного зуба (зуба-антагоніста) і взагалі не бере участь в акті жування, кореневі канали, за статистикою, важко прохідні для лікування, вони не відіграють естетичну роль при усмішці.

 

Найпопулярнішим міфом щодо видалення зубів мудрості є той, що вони начебто пов`язані з роботою серця, і їх видалення може йому зашкодити. Насправді до порушень у серці (розвитку інфекційного міокардиту) може призвести тільки зуб мудрості із вогнищем хронічного запалення (розвиток одонтогенного хроніосепсису – стану, при якому в організм постійно потрапляє інфекція). Але видалення такого зуба, навпаки, покращить стан та дозволить уникнути розвитку інших важких ускладнень, оскільки усуне вогнище інфікування.

 

ЩО ТАКЕ ПЕРИКОРОНІТ

Найчастіше хірургічне ускладнення від восьмих зубів – це запалення слизової навколо зуба мудрості (перикороніт). Помилково цей стан пацієнти розцінюють, як «прорізання зуба мудрості». Насправді ці зуби вже є такими, що прорізалися (частково чи повністю), оскільки корені зубів вже є сформованими. А дискомфорт чи біль виникає як результат травми слизової чи недостатнього очищення цієї ділянки та розвитку гострого або хронічного запалення слизової навколо такого зуба мудрості.

 

Найчастіші прояви перикороніту:

  • неприємні відчуття в ділянці зуба мудрості;
  • додається біль при ковтанні;
  • ускладнення під час відкриття рота;
  • підвищення температури тіла;
  • неприємний присмак у порожнині рота.

 

Для того, щоб полегшити біль, рекомендується часто полоскати порожнину рота розчинами антисептиків (наприклад, водним розчином хлоргексидину), приймати нестероїдні протизапальні препарати (але не більше 3–5 днів). І, обов’язково, треба якнайшвидше проконсультуватися зі стоматологом щодо подальшої тактики лікування.

 

Джерело

Інші новини