• Що треба знати про вітамін В12

Що треба знати про вітамін В12

ДЛЯ ЧОГО НАМ ВІТАМІН В12

Вітамін В12 (або ціанкобаламін) потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК. Його нестача може призводити до накопичення гомоцистеїну (нейротоксичної сполуки), анемії, втрати балансу, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.

 

Нестача вітаміну В12 найбільше проявляється: у старшому віці, після операції зі зменшення шлунка, при зниженій кислотності шлунка чи прийомі ліків для її зниження, при прийомі препаратів від печії, при хворобах шлунково-кишкового тракту (хвороба Крона), у разі веганського раціону.

 

Вітамін В12 накопичується у печінці. У нормі в організмі людини є запас на кілька років, але потім він може вичерпатися. Ось чому люди, які переходять на веганство чи сироїдіння, спочатку почуваються добре, особливо якщо перед цим вони вживали багато м’яса. Через кілька років більшість людей повертається до споживання м’яса і не встигає зазнати симптомів нестачі вітаміну В12.

 

НОРМИ ВІТАМІНУ В12

Добова потреба у вітаміні В12 залежить від віку. Для дорослих вона становить 2,4 мкг на день, для вагітних жінок та тих, що годують грудьми, – трохи більша. Вітамін В12 традиційно прописували ін’єкційно, але наразі показана ефективність споживання дози 1000 мкг вітаміну на добу перорально, навіть у людей із поганою адсорбцією та низькою кислотністю. Якщо є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то вітамін В12 буде погано засвоюватися з їжі. Але прийом у великих дозах дозволить вирішити проблему. Цей вітамін може накопичуватися і є нетоксичним, тому доцільно пити або колоти його не постійно, а курсами.

 

Вітаміни групи В взаємодіють, тому інколи важливо пити не комплекси вітамінів, а саме ті, яких не вистачає. Така взаємодія існує, наприклад, з вітаміном В9. Його надлишок може маскувати нестачу вітаміну В12. Людина, припустимо, їсть багато овочів і не їсть м’яса. Якщо людина тривалий час (кілька років) не споживає В12, а потім зробить аналіз на гомоцистеїн, то аналіз цілком ймовірно може бути в нормі. Це відбувається через те, що В9 та В12 залучені в один і той самий метаболічний шлях. Але це не значить, що можна обійтися без В12. Маскувати не означає компенсувати.

 

Ще одна причина вживати вітамін В12 окремо – це те, що іон кобальту у його складі руйнує інші вітаміни. В12 взаємодіє з деякими ліками, тому якщо приймаєте будь-які препарати, особливо для лікування печії, виразки чи діабету, — обов’язково порадьтеся з лікарем.

 

КОЛИ Є НЕСТАЧА ВІТАМІНУ В12

Нестачу вітаміну В12 можна запідозрити за результатами аналізу на гомоцистеїн — цієї речовини стає більше, якщо бракує вітаміну В12. Але цей аналіз не є абсолютно надійним. Якщо споживати велику кількість фолієвої кислоти, наприклад завдяки веганському раціону, рівень гомоцистеїну буде в нормі. Іншим маркером браку В12 є мегалобластна анемія. Її діагностують за допомогою аналізу крові. Анемія, зумовлена браком В12, успішно минає, але нейродегенеративні процеси внаслідок нестачі ціанкобаламіну незворотні.

 

Низка досліджень показала, що людям з різними формами деменції часто бракує вітамінів В12 та В9, але лікувальний вплив цих вітамінів на пацієнтів із деменцією досить слабкий. Палкі прихильники виключно рослинного раціону наводять приклад травоїдних приматів, бо вони харчуються лише фруктами і не мають дефіциту В12. Але примати у дикій природі споживають термітів та інших комах і разом із ними – достатню кількість В12.

 

ДЕ МІСТИТЬСЯ ВІТАМІН В12

Вітамін В12 міститься у продуктах тваринного походження, передусім у червоному м’ясі, печінці та рибі, а також в яйцях та молоці. Його можуть додавати до продуктів харчування на виробництві, що має бути зазначено на етикетці.

 

КОМУ ПОТРІБНО ВЖИВАТИ В12:

  • веганам та вегетаріанцям зі стажем;
  • людям зі зниженою кислотністю шлунка;
  • людям з хронічними хворобами кишечника (хвороба Крона, синдром подразненого кишечника) чи після операції на шлунково-кишковому тракті;
  • людям у віці старше 50 років;
  • хворим на СНІД;
  • людям, які приймають антациди, метформін для лікування діабету.

 

Вітаміни групи В у деяких випадках можуть погано засвоюватись чи навіть шкодити, тому правило №1 – консультуйтеся зі своїм лікарем перед прийомом будь-яких вітамінів чи ліків.

 

Джерело

Інші новини