• Що таке автофагія та чому вона корисна

Що таке автофагія та чому вона корисна

Автофагія (дослівно «самопоїдання») – процес, що відбувається у клітинах. Білки, що «неправильно» зсілися, старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи, потрапляють у лізосоми і знищуються. Лізосома нагадує пухирець усередині клітини із ферментами, які знищують непотрібне. У такий спосіб наші клітини здійснюють «прибирання».

 

Цей процес відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких — голодування, обмеження калорій та фізичні навантаження. У 2016 році Нобелівську премію з медицини отримав Осумі Йошинорі за відкриття та опис молекулярних і фізіологічних механізмів автофагії.

 

Чому це важливо

Автофагія та голод, який її запускає, виявилися ефективними в полегшенні хвороб, пов’язаних із запаленням, серцево-судинних, нейродегенеративних і метаболічних, ожиріння та раку, сповільненні процесів старіння та подовженні тривалості життя. Автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину.

 

Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну (тобто коли ми часто їмо солоденьке) автофагія сповільнюється. І навпаки — коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається.

 

Обмеження калорій у той чи інший спосіб — це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18–24 годин. Тобто слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня, наприклад, з 11 до 18, — але ж не постійно! Іншими шляхами обмеження калорій є підхід, коли ми харчуємося, як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п’ять днів їмо, як завжди, і два дні споживаємо не більше 500–600 ккал на добу. Ви можете обрати прийнятний для себе спосіб обмеження калорій.

 

Протипоказання до інтервального голодування:

  • Люди, що звикли «заїдати стрес», можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж потребують.
  • Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання.
  • Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
  • Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.

 

На що звернути увагу:

  • Періоди голоду корисні для здоров’я, і варто привчити себе регулярно «постувати», якщо у вас немає протипоказань.
  • Ви можете допомогти організму з автофагією, якщо будете дотримуватися режиму харчування та відмовитеся від перекусів і солодощів.
  • Якщо ви не можете голодувати, неодмінно займайтеся інтенсивними фізичними навантаженнями.
  • Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем, якщо плануєте розпочати таку практику.

 

Джерело

Інші новини