• МОЗ не відміняє флюорографію. Діагностику туберкульозу доповнять іншими методами

МОЗ не відміняє флюорографію. Діагностику туберкульозу доповнять іншими методами

В МОЗ повідомили, що не йде мова про відміну флюорографії, як методу діагностики туберкульозу. Але на сьогодні її недостатньо. Необхідне таргетне обстеження.

«Найкращим методом скринінгу на туберкульоз у світі визнано цільове або таргетне обстеження. Нова система передбачає, що у кожного сімейного лікаря буде скринінг-анкета, за якою він визначатиме, чи пацієнт знаходиться в групі ризику (якщо людина контактувала з хворими на туберкульоз, з ослабленою імунної системою, ВІЛ-інфікована,тощо). Якщо так — направлятиме його на додаткове обстеження», — пояснюють у МОЗ.

Зміни необхідні адже на сьогодні понад 20 відсотків випадків туберкульозу серед населення не виявляються  в повній мірі, або не діагностуються вчасно.

В МОЗ розглядають дві сучасні методики діагностики туберкульозу, які мають серйозно покращити ситуацію в Україні.

  1. Аналіз мокротиння — сучасний метод діагностики, який дозволяє визначити збудника хвороби в організмі за дві години та за потреби одразу розпочати лікування.
  2. Рентгенофлюорографічний методобстеження у групах високого ризику захворювання на туберкульоз, які визначені для кожної країни з урахуванням особливостей.

При цьому в Міністерстві охорони здоров’я підкреслюють, що флюорографія залишиться одним з основних методів діагностики туберкульозу і скасовувати її не збираються.

 

Джерело

Інші новини