- Новость
- Як захиститися від атак вільних радикалів
Як захиститися від атак вільних радикалів
Вільні радикали віднімають електрони у молекул і таким чином пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старінні шкіри, запаленні і рості пухлин. Простіше кажучи, вільні радикали – це інфаркти, інсульти, зморшки і біль у суглобах. Розповідаємо детально, чим небезпечні вільнорадикальні процеси і як захистити свій організм від вільних радикалів.
Як утворюються вільні радикали
"Вільні радикали – це молекули, яким не пощастило. В кожної молекули є електрони. Щоб молекула добре відчувала, їх повинна бути парна кількість. Коли молекула втрачає 1 електрон або має 1 зайвий – вона стає вільним радикалом. Найбільше вона вимагає знайти своєму електрону пару і тому починає грабувати молекули, у яких все добре", – пояснює на своїй сторінці доктор Уляна Супрун.
Наше тіло постійно утворює активні форми (радикали) кисню та азоту, але зазвичай ми їх тримаємо під контролем. Іноді вільних радикалів стає забагато, і починаються ланцюгові реакції.
Поштовхом для цього можуть бути:
- Куріння. Вільнорадикальні процеси – саме той механізм, що лежить між курінням і хворобами серця і судин
- Радіоактивне випромінювання
- Промислове забруднення навколишнього середовища і вихлопні гази
- Озон
- Деякі ліки і пестициди
- Запалення, у тому числі при ревматоїдному артриті
- Сильні фізичні навантаження (наприклад, марафон)
- Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбору електронів у сусідніх молекул триватимуть вічно і призведуть до хронічних хвороб або навіть раку
Як нейтралізувати вільні радикали
У нашому тілі є речовини, здатні «гасити» вільні радикали – антиоксиданти, тобто "ті, що зупиняють окислення". Вони також містяться у їжі.
Отже, що їсти, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів:
- Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець, тобто все помаранчеве і червоне. Цей колір дають пігменти каротиноїди. У нашому тілі вони вловлюють вільні радикали і стають вітаміном А та його похідними. Важливо вживати ці овочі і фрукти разом з жирами (рослинними оліями або сметаною), без яких каротиноїди не засвоюються у кишечнику.
- Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград, тобто темні ягоди. У них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини і нейрони від пошкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб.
- Буряк. У ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С і каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. Бетаїн було навіть названо на честь буряка (beet). Крім того, наш рідний коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас та їжте печені буряки!
- Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листова капуста кале, броколі, зелений горошок. У них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Усі зелені продукти багаті магнієм, вітамінами В1 і В9. Вони, хоча й не антиоксиданти, але все одно нам потрібні.
- Скумбрія, оселедець, лосось, форель – джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот і вітамінів А і Д. Вони підсилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфаркту.
- Зелений чай, кава, какао. Вони містять різні поліфенольні сполуки: хлорогенові кислоти, детерпени, теафлавони. Вони зупиняють вільнорадикальні реакції у судинах і атеросклеротичних бляшках.
- Олії: соняшникова, рапсова, кукурудзяна, оливкова, навіть незбирана пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, що є потужним антиоксидантом. Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, тому що висока температура знищує антиоксидантні властивості та робить їх шкідливими. А якщо ви смажите на олії, додайте до неї спеції, наприклад орегано. У них теж є антиоксиданти, які захищають від псування жири при нагріванні.
- Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. У них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, які зупиняють вільнорадикальні процеси.
- Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха – у них багато вітаміну С. Це найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру – коли вітаміну С стає багато, він може сприяти утворенню каменів у нирках.