• Де міститься глутамат натрію і як впливає на здоров’я

Де міститься глутамат натрію і як впливає на здоров’я

Глутамат натрію – поширена харчова добавка. Люди нарікають, що від неї болить голова, обличчя може ставати червоним та набряклим, посилюється серцебиття, виникають нудота та слабкість. Насправді це не найкорисніша добавка, яку часто додають до малопоживної їжі.

 

Де міститься глутамат натрію і як впливає

Глутамат натрію – це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах та курячому бульйоні. Саме глутамат посилює смак та запах цих продуктів, а також наше бажання їх з‘їсти. Глутамат, природно, присутній у традиційних азійських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі “умамі“, п‘ятий смак, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого.

 

Численні дослідження засвідчили, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але лише чутливим до нього людям. Загалом він безпечний у досить високих дозах, адже ми самі утворюємо глутамінову кислоту. Глутамінова кислота – один з найбільш поширених нейромедіаторів у мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але багато глутамінової кислоти мозку не на користь. Дослідження показали, що за її надлишку нейрони починають гинути.

 

Це не означає, що продукти з глутаматом можуть потенційно шкодити мозку. Адже глутамінова кислота, спожита з їжею, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але він не потрапить у центральну нервову систему, бо не подолає бар‘єр між кров‘ю та мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор у потрібній кількості.

 

Як надмірне споживання глутамату натрію шкодить здоров'ю

Глутамат натрію, а точніше його надмірне споживання, може завдати шкоди здоров‘ю. Він є у складі так званої “сміттєвій їжі” – у чіпсах, сухариках, розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів чи необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з неї отримуємо, – це калорії та інтенсивний смак, який стимулює бажання їсти таку їжу.

 

Глутамат натрію в їжі – це вільний глутамат, не зв‘язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків чутливим людям може стати погано. Натомість природний глутамат їжі, який є у помідорах, грибах чи курятині, зв’язаний з білками. Він потрапляє у кров поступово, без різкого зростання.

 

Ще одна небезпека – вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, але й усього, що містить багато натрію, у тому числі глутамату натрію.

 

Джерело

Інші новини