• 5 популярних практик лікування і профілактики, які не працюють

5 популярних практик лікування і профілактики, які не працюють

Американські дослідники виявили, що близько 400 звичних медичних практик суперечать результатам наукових досліджень, опублікованих в авторитетних журналах. Розповідаємо про загальноприйняті серед лікарів практики, які є абсолютно недоцільними.

 

Міф: добавки омега зменшують ризик появи серцево-судинних хвороб.

Факти. Люди, які споживають багато жирної риби, дійсно мають нижчий ризик виникнення проблем із серцем. Водночас добавки омега-3 не зменшують ризик хвороб серця і смертності від них. Це, до речі, було одним з ключових медичних розчарувань 2018 року.

 

Високі дози омега-3 зменшують рівень тригліцеридів крові — це актуально для пацієнтів з атеросклерозом. Омега-3 також можуть бути корисними у полегшенні симптомів ревматоїдного артриту.

 

Міф: коли у дитини виявляють астму, батькам потрібно ретельно очистити житло від будь-яких подразників, що можуть спровокувати напад астми.

Факти. Дослідження свідчать, що ідеальна чистота не дає результатів у боротьбі з астмою. Навпаки, ранній контакт дитини з різноманітними антигенами захищає від розвитку астми. Найнижчий показник цього захворювання — серед дітей, що виросли на фермі.

 

Міф: ґаджети, що рахують кроки та калорії, допомагають у схудненні.

Факти. Тривалі дослідження свідчать, що люди, які худнули з ґаджетами і додатками, змогли втратити менше зайвої ваги, ніж ті, що використовували стандартні засоби.

 

Міф: препарати на основі гінкго білоба захищають від погіршення пам’яті чи деменції.

Факти. Добавки, виготовлені з листя дерева гінкго, були поширені у медицині Стародавнього Китаю. Вони і досі рекламуються як засоби для покращення пам’яті. Велике федеральне дослідження у США довело їх абсолютну неефективність. Однак лише у США доходи від продажу цієї добавки сягають сотень мільйонів доларів.

 

Міф: у разі пошкодження колінного меніска допоможе лише операція.

Факти. Насправді у разі пошкодження суглобового хряща не завжди потрібно робити операцію. У багатьох випадках може допомогти фізіотерапія. Наприклад, у США 46 тисяч пацієнтів щороку роблять операції з відновлення суглоба. Але дослідження показало, що серед пацієнтів з пошкодженим меніском та помірним артритом однаково одужали і ті, що півроку займалися фізіотерапією, і ті, яким зробили операцію. Також, за даними доказової медицини, більшість гриж дисків поперекового відділу хребта розсмоктуються самі, тобто не потребують хірургічного втручання.

 

Наведені приклади свідчать про важливість використання у лікуванні лише доведених даних та сучасних рекомендацій, про необхідність постійного професійного розвитку лікарів.

Міністерство охорони здоров'я України відстоює доказову медицину та науково обґрунтовані методи лікування: запроваджує міжнародні протоколи та покращує доступ лікарів до міжнародних доказових практик, регулярно спростовує поширені міфи про здоров’я та медицину, бореться з практиками та методами лікування, які не мають доведеної ефективності.

 

Джерело

Інші новини