• Індивідуальний підбір програм харчування у дітей з різними формами алергії
ua До змісту Повний текст статті

Індивідуальний підбір програм харчування у дітей з різними формами алергії

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2017.7(87):64-69; doi 10.15574/SP.2017.87.64

Беш Л. В., Фус С. В., Мацюра О. І., Микитчин О. М.
Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Україна
Комунальна міська дитяча клінічна лікарня м. Львова, Україна
Науково-технічний центр «Віріа», м. Київ, Україна

У статті розглядається проблема харчування дітей з алергією. Показана небезпека необґрунтованого призначання на тривалий (невизначений) термін суворої дієти (гіпоалергенної, безлактозної, безглютенової). Зазначається, що дієта має полягати не лише у вилученні із раціону небезпечних (або потенційно небезпечних) для дитини продуктів, але й у їх рівноцінній заміні. Вилучення без заміщення — це груба помилка, яка призводить до збіднення харчового раціону та позбавляє молодий організм багатьох речовин, потрібних для росту і розвитку. Наведено клінічний випадок спостереження дворічної дівчинки з діагностичним пошуком харчової алергії. Постановка оральних провокаційних проб дозволила підтвердити діагноз алергії до білка коров'ячого молока, визначити дозу продукту, яку пацієнтка добре сприймає, та призначити оральну десенсибілізацію. Співпраця трьох спеціалістів (педіатра, алерголога та дієтолога) сприяла комплексному підходу у діагностиці, лікуванні та призначенні збалансованого харчування. Доведено важливість індивідуального підходу до діагностики захворювання та призначення дієти, з урахуванням віку, фізичного розвитку, супутньої патології, дієтичних навичок дитини тощо.

Ключові слова: харчова алергія, алергія до білка коров'ячого молока, дієта, харчування, оральні провокаційні проби, діти.

Література

1. Branum A.M. Food allergy among children in the United States / A.M. Branum, S.L. Lukacs // Pediatrics. — 2009. — Vol.124(6). — P.1549—55. https://doi.org/10.1542/peds.2009-1210; PMid:19917585

2. Diet and nutritional status of children with food allergies / Flammarion S., Santos C., Guimber D. A. [et al.] // Pediatr Allergy Immunol. — 2011. — Vol.22. — P.161—165. https://doi.org/10.1111/j.1399-3038.2010.01028.x; PMid:20561235

3. Dietary elimination of children with food protein induced gastrointestinal allergy — micronutrient adequacy with and without a hypoallergenic formula? / Meyer R., De K.C., Dziubak R. [et al.] // Clin. Transl. Allergy. — 2014. — Vol.4. — P.31. https://doi.org/10.1186/2045-7022-4-31; PMid:25328667 PMCid:PMC4201676

4. Groetch M. Practical approach to nutrition and dietary intervention in pediatric food allergy / M. Groetch, A. Nowak-Wegrzyn // Pediatr Allergy Immunol. — 2013. — Vol.24. — P. 212—221. https://doi.org/10.1111/pai.12035; PMid:23384028

5. Meyer R. A review on the diagnosis and management of food-induced gastrointestinal allergies / R. Meyer, C. Schwarz, N. Shah // Curr Allergy Clin. Immunol. — 2012. — Vol.25. — P.1—8.

6. Time to symptom improvement using elimination diets in non-IgE mediated gastrointestinal food allergies / Chebar L.A., Meyer R., De K.C. [et al.] // Pediatr Allergy Immunol. — 2015. — Vol.26. — P.403—408. https://doi.org/10.1111/pai.12404; PMid:25963794

7. World Health Organization, UNICEF. WHO child growth standards and the identification of severe acute malnutrition in infants and children. — Geneva: World Health Organization, 2009. — P. 1—12.