- Йодный дефицит в мире и в Украине: текущее состояние проблемы
Йодный дефицит в мире и в Украине: текущее состояние проблемы
Modern Pediatrics. Ukraine. 7(111): 40-46. doi 10.15574/SP.2020.111.40
Маменко М. Е.
Национальная медицинская академия последипломного образования имени П.Л. Шупика, г. Киев, Украина
Для цитирования: М.Е. Маменко (2020). Йодный дефицит в мире и в Украине: текущее состояние проблемы. Современная педиатрия. Украина. 7(111): 40—46. doi 10.15574/SP.2020.111.40
Статья поступила в редакцию 09.09.2020 г., принята в печать 07.11.2020 г.
Сегодня усилия правительств и общин направлены на преодоление серьезных последствий мощных вспышек нового вирусного заболевания, вызванного SARS-Cov-2, при этом существуют пробелы в оказании помощи больным со многими хроническими заболеваниями, откладываются или останавливаются программы профилактики наиболее распространенных патологических состояний. Это касается и заболеваний, непосредственно связанных с нарушениями питания. Для решения проблемы на популяционном уровне критически необходимо принятие законодательных актов, регламентирующих универсальное йодирование пищевой соли в стране. В настоящее время в Украине для обогащения соли используют йодат калия, который является устойчивым соединением, чем йодид, который применяли ранее. Йодат калия позволяет хранить йодированную соль в течение года и более, не меняет вкуса и запаха блюд, может использоваться для консервации и хранения продуктов питания. Для наиболее уязвимых категорий населения (новорожденные, дети, беременные и матери, которые кормят грудью) актуальным остается использование саплементов йода. Оптимальным инструментом для таких профилактических вмешательств являются саплементы, содержащие физиологическую дозу йода. На рынке Украины они представлены в виде таблеток йодида калия с содержанием 100 мкг и 200 мкг в пересчете на йод. Общей целью должна быть Украина без йодного дефицита, где каждый человек получает соответствующее его потребностям количество йода, а детям обеспечена возможность адекватного интеллектуального развития.
Автор заявляет об отсутствии конфликта интересов.
Ключевые слова: йодный дефицит, саплементы йода.
ЛИТЕРАТУРА
1. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M et al. (2008). Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 46: 99-110. https://doi.org/10.1097/01.mpg.0000304464.60788.bd; PMid:18162844
2. Angermayr L, Clar C. (2004). Iodine supplementation for preventing iodine deficiency disorders in children. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2. Art No: CD003819. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003819.pub2; PMid:15106221
3. Bill&Melinda Gates Foundation. (2020). Doubling down on food fortification to fortify the future. URL: https://www.gatesfoundation.org/TheOptimist/Articles/food-fortification-to-fortify-the-future.
4. Bouhouch RR, Bouhouch S, Cherkaoui M, Aboussad A et al. (2014). Direct Iodine Supplementation of Infants Versus Supplementation of Their Breastfeeding Mothers: a DoubleBlind, Randomised, Placebo-Controlled Trial. Lancet Diabetes Endocrinol. 2 (3): 197-209. https://doi.org/10.1016/S2213-8587(13)70155-4
5. De-Regil LM, Harding KB, PenaRosal GP. (2015). Iodine Supplementation for Women During the Preconception, Pregnancy and Postpartum Period (Protocol). Cochrane Database of Systematic Reviews: 6. №CD011761. https://doi.org/10.1002/14651858.CD011761
6. Fore Dongyu, Beasley Ghebreysus. (2020, Aug 22). Child malnutrition and COVID-19: the time to act is now. The Lancet: 396. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31648-2
7. Headey et al. (2020, July 27). Impacts of COVID-19 on childhood malnutrition and nutrition-related mortality. The Lancet. URL: https://www.the-lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31647- 0/fulltext.
8. Iodine Global Network. (2019). Annual report 2019. URL: https://www.ign.org/cm_data/2019_IGN_Annual_Report_051820.pdf.
9. Iodine Global Network. (2020). COVID-19 is making it harder for vulnerable people to access healthy food. URL: https://www.ign.org/covid-19-is-making-it-harder-for-vulnerable-people-to-access-healthy-food.htm.
10. Jorgensen A, O'Leary P, James I, Skea S, Sherriff J. (2016). Assessment of Breast Milk Iodine Concentrations in Lactating Women in Western Australia. Nutrients. 8: 699-706. https://doi.org/10.3390/nu8110699; PMid:27827913 PMCid:PMC5133086
11. Keats et al. (2019, April 17). Improved micronutrient status and health outcomes in low- and middle-income countries following large-scale fortification: evidence from a systematic review and meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. URL: https://academic.oup.com/ajcn/article/109/6/1696/547506. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz023; PMid:30997493 PMCid:PMC6537942
12. Кравченко ВІ, Тронько МД, Мельниченко ВМ та ін. (2002). Вивчення йодної забезпеченості дітей м. Києва. Лікарська справа. (8): 59–62.
13. Кравченко ВІ. (2016). Йодний дефіцит як причина високої розповсюдженості тиреоїдної патології серед населення регіонів, що постраждали після аварії на ЧАЕС. Журнал НАМН України. 2 (22): 222.
14. Laborde, Martin, Vos. (2020, April 16). Poverty and food insecurity could grow dramatically as COVID-19 spreads. URL: https://www.ifpri.org/blog/povertyand-food-insecurity-could-grow-dramatically-covid-19-spreads. https://doi.org/10.2499/p15738coll2.133762_02
15. Маменко МЕ. (2010). Профилактика йодного дефицита (к вопросу о необходимости принятия национальной программы). Современная педиатрия. 2: 39–45.
16. Маменко МЕ. (2017). Профілактика йододефіцитних захворювань: що має знати та може зробити педіатр і лікар загальної практики? (Клінічні рекомендації). Современная педиатрия. 2 (82): 8–16. https://doi.org/10.15574/SP.2017.82.8
17. Паньків ВІ. (2008). Йодний дефіцит і вагітність: стан проблеми та шляхи її вирішення. Здоров'я України. 5 (14): 27–34.
18. Паньків ВІ. (2013). Ендемічний зоб (йододефіцитні захворювання). Новости медицины и фармации. 2 (8).
19. Reuters staff. (2020, April 21). Global hunger could double due to COVID-19 blow: U.N. URL: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-un-food/global-hunger-could-doubledue-to-covid-19-blow-u-n-idUSKBN22313U.
20. United Nations. (2020, June). Policy Brief: The Impact of COVID-19 on Food Security and Nutrition. United Nations. URL: https://reliefweb.int/report/world/policy-brief-impact-covid-19-food-security-and-nutrition-june-2020.
21. WHO. (2007). Secretariat on behalf of the participants to the Consultation: Prevention and control of iodine deficiency in pregnant and lactating women and in children less than 2: years:old: conclusions and recommendations of the technical consultation. Public Health Nutr. 10: 1606-1611. https://doi.org/10.1017/S1368980007361004; PMid:18053287
22. WHO. (2007). Assessment of the Iodine Deficiency Disorders and monitoring their elimination: a guide for programmer managers. 3rd ed. Geneva: 98.
23. WHO. (2020). Food and nutrition tips during self-quarantine. URL: https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emer gencies/ coronavirus-covid-19/publications-and-technical-guidance/food-and-nutrition-tips-during-self-quarantine.
24. World Health Organization. (2014). Guideline: fortification of food-grade salt with iodine for the prevention and control of iodine deficiency disorders. Geneva: World Health Organization: 44. ISBN 9789241507929.
25. Wu T, Liu GJ, Li P, Clar C. (2002). Iodised salt for preventing iodine deficiency disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews: 3. Art No: CD003204. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003204; PMid:12137681
26. Zhou SG, Anderson AG, Gibson RA, Makrides M. (2013). Effect of Iodine Supplementation in Pregnancy on Child Development and other Clinical Outcomes: a Systematic Review and Randomized Controlled Trials. Am J Clin Nutr. 98: 1241-1254. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.065854; PMid:24025628
27. Zimmermann MB, Anderson M. (2012). Assessment of iodine nutrition in populations: past, present, and future. Nutrition Reviews. 70 (10): 553-570. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00528.x; PMid:23035804
28. Zimmermann MB. (2012). The Effects of Iodine Deficiency in Pregnancy and Infancy. Pediatric and Perinatal. Epidemiology. 26: 108-117. https://doi.org/10.1111/j.1365-3016.2012.01275.x; PMid:22742605
