• Clinical features of the food allergy course in children on the syndrome of the small intestine bacterial overgrowth background 
en To content

Clinical features of the food allergy course in children on the syndrome of the small intestine bacterial overgrowth background 

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2015.5(69):107-110; doi 10.15574/SP.2015.69.107 
 

Clinical features of the food allergy course in children on the syndrome of the small intestine bacterial overgrowth background 
 

Pakholchuk O. P.

Zaporizhzhia state medical university, Ukrain
 

The aim was to assess clinical features of the food allergy (FA) in children on the syndrome of the small intestine bacterial overgrowth (SIBO) background. To indicate perspectives of the further optimization of the diagnostics and treatment. 
 

Materials and methods. 37 patients aged from 1 mo to 11 y were included into the study. The next methods were used: physical examination (SCORAD, TIS scale), immunoassay test (serum IgA, M, G, E, antigliadin antibodies), breath hydrogen test with glucose. 
 

Results. More than one third of patients with FA (43.2%, n=16) were diagnosed SIBO (average D 13.44 ррm). Positive result of the hydrogen breath test had valid correlation with spread of the skin FA symptoms (r=0.37, p<0.05), dryness severity (r=0.67, p<0.05), SCORAD results (r=0.36, p<0.05). Age of the first FA symptoms onset had negative association as with breath test results(r=-0.55, p<0.05), as dryness (r=-0.48, p<0.05). 
 

Conclusions. Results showed association between SIBO, exhaled H2 level and severity of the skin FA symptoms according to the SCORAD, especially in early childhood. And absence of the correlations with common IgE serum level. 
 

Key words: children, food allergy, small intestine bacterial overgrowth, breath test. 
 

REFERENCES

1. Банадига НВ. 2012. Шляхи попередження алергічних захворювань у дітей. Совр педиатрия. 4: 50—53.

2. Матвієнко ІМ, Квашніна ЛВ, Родіонов ВП, Кравченко ОМ. 2014. Вплив кисломолочної продукції на мікробіоценоз та місцевий імунітет кишечника у дітей раннього віку: результати дослідження. Перинатол и педиатрия. 1(57): 43—50.

3. Охотникова ЕН, Ткачева ТН. 2010. Микробиоценоз кишечника: основные понятия, нарушения и их коррекция. Мистецтво лікування. Дистанційне навчання. Фах педіатрія. 4(70): 34—40.

4. Кучерявый ЮА, Оганесян ТС. 2010. Синдром избыточного бактериального роста. Рос журн гастроэнтерол, гепатол, колопроктол. 5: 63—68.

5. Шадрин ОГ, Клименко ВА, Карпушенко ЮВ та ін. 2012. Сучасні підходи до ведення пацієнтів з харчовою алергією. Совр педиатрия. 5(45): 102—104.

6. Юлиш ЕИ, Кривущев БИ. 2011. Проблемы дисбактериоза кишечника и методы его коррекции. Здоровье ребенка. 7(34): 77—83.

7. Gasbarrini A, Corazza GR, Gasbarrini G, Montalto M. 2009. 1st Rome H2-Breath Testing Consensus Conference Working Group. Methodology and indications of H2-breath testing in gastrointestinal diseases: the Rome Consensus Conference. Aliment Pharmacol Ther. 29; Suppl 1: 1—49.

8. Muraro A, Werfel T, Hoffmann-Sommergruber K et al. 2014. EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy. 69(8): 1008—25. http://dx.doi.org/10.1111/all.12429.

9. Boyle RJ, Bath-Hextall FJ, Leonardi-Bee J et al. 2008. Probiotics for treating eczema. Cochrane Database Syst Rev. 8(4): CD006135.