• Українські клініки стануть автономними

Українські клініки стануть автономними

З сьомого грудня в Україні вступає в силу прийнятий навесні поточного року так званий "закон про автономізацію закладів охорони здоров'я". Він покликаний удосконалити законодавство з питань діяльності медичних організацій.

Документ передбачає, що комунальні та державні установи можуть змінити статус і стати неприбутковими підприємствами. Їх адміністрація зможе самостійно контролювати фінансові потоки, залучати інвестиції та працювати на засадах самоврядування.

Замовником медичних послуг у таких підприємств можу виступати держава, органи місцевого самоврядування, будь-які юридичні і фізичні особи. Відзначається, що прийняття даного закону не означає введення платної медицини на загальнодержавному рівні.

Крім того, закон передбачає умови на яких буде формуватися керівний склад автономних установ охорони здоров'я. Так очолити подібні медичні заклади зможуть кандидати пройшли конкурс. Обіймати посаду вони будуть за все від 3 до 5 років.

Крім того, закон передбачає створення наглядових рад для контролю і прозорості роботи неприбуткових підприємств охорони здоров'я.

Інші новини