Як вберегтися від пневмонії

День боротьби з пневмонією відзначають в усьому світі 12 листопада. Серйозність і небезпечність цього захворювання важко переоцінити, так  як від цієї хвороби та її ускладнень гине кожні 20 секунд одна дитина в світі. Найбільш вразливі це діти молодшого віку, особливо немовлята на штучному вигодовуванні, літні люди та люди з низьким імунітетом. Так за даними ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоровя) спостерігається великий рівень смертності, як серед дорослих, так і серед  дітей. Особливо це стосується дітей молодшого віку, а саме період від народження до 5 років. Так згідно статистики ВООЗ, 16% діток до 5 –річного віку гинуть в усьому світі від цієї небезпечної хвороби.

Що ж таке пневмонія і які причини її виникнення?!

Пневмонія – це інфекційна хвороба, яка викликає запалення легень, може мати різне походження та прояви, але безумовно є дуже небезпечна і вимагає негайної діагностики лікарем та стаціонарного лікування в спеціалізованих медичних установах.

Зазвичай збудниками пневмонії є віруси та бактерії, що супроводжуються при ГРВІ, але інколи причиною виникнення пневмонії може стати такий різновид грибка, як  який викликає пневмоцистоз.

Заразитися на пневмонію можливо, якщо безпосередньо спілкуватися з хворим (повітряно-крапельнім шляхом), також отримати вірус пневмонії можливо через кров.

До симптомів, які супроводжують пневмонію, слід віднести сильній кашель, підвищення температури тіла більше 39°С, важкість та хрипи при диханні тощо.

Симптоматика може бути повна або часткова і залежить від перебігу хвороби, своєчасності лікування і, навіть, віку пацієнта. В групі ризику діти з низьким імунітетом, ВІЛ інфіковані, діти, що перенесли захворювання на кір, а також батьки тих дітей, що палять вдома або у присутності дітей.

Головним інструментом у боротьбі з небажаною і небезпечною хворобою є комплекс профілактичних заходів. Найголовніше це своєчасна вакцинація від Hib-інфекції, кору, краснухи, паротиту та інших інфекційних захворювань. Вакцинації в Україні проводиться безкоштовно за рахунок держави. Наявність і залишки вакцин у дитячих медичних установах Ві можете перейшовши за посиланням http://bit.ly/2lneFcE.

І насамперед, подбайте про підвищення імунітету, корисне та збалансоване харчування, підтримуйте чистоту в оселі, гуляйте частіше на свіжому повітрі та дотримуйтесь правил особистої гігієни.

Всі ці заходи допоможуть зберегти та зміцнити Ваше здоровя! Будьте здорові!

 

http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20171110_b.html

Інші новини