• Формування харчової толерантності до білків коров’ячого молока у дітей з гострими алергічними реакціями

Формування харчової толерантності до білків коров’ячого молока у дітей з гострими алергічними реакціями

SOVREMENNAYA PEDIATRIYA.2017.1(81):99-103; doi 10.15574/SP.2017.81.99

Барзилович В. Д., Починок Т. В., Барзилович А. Д.
Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, м. Київ, Україна
УК «Оберіг», м. Київ, Україна

Питання ранньої профілактики алергічних захворювань за рахунок раціонального вигодовування є найбільш актуальним для дітей раннього віку. Методика харчової десенсибілізації є одним з пріоритетних напрямків розвитку дитячої алергології, адже допомагає формуванню толерантності до значущих алергенів та покращує якість життя дитини. Метою роботи було формування харчової толерантності до білків коров'ячого молока у дітей, що мали в анамнезі гострі алергічні реакції на молоко.

Ключові слова: харчова алергія, білки коров'ячого молока, оральна імунотерапія.

Література

1. Казначеева Л. Ф. Гастроинтестинальная форма пищевой аллергии у детей [Текст] / Л. Ф. Казначеева // Практическая медицина. — 2010. — № 45. — С. 88—92.

2. Охотникова Е. Н. Гастроінтестинальна харчова алергія у дітей [Текст] / Е. Н. Охотникова // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. — 2013. — № 2. — С. 5—13.

3. Пищевая аллергия у детей [Текст] / ред. И. И. Балаболкин. — М., 2006. — 53 с.

4. Шабунша, Е. И. Алгоритмы дифференциальной диагностики целиакии, хронического энтерита гастроинтестинальной формы пищевой аллергии у детей [Текст] / Е. И. Шабунша, Л. H. Варначева, O. A. Глушкова, C. B. Горник. — Нижний Новгород, 2007. — 15 с.

5. Branum A. M. Food allergy among children in the United States / A.M. Branum, S.L. Lukacs // Pediatrics. — 2009. — Vol. 124. — P. 1549—1555.

6. Diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants / De Greef E., Hauser B., Devreker T., Veereman-Wauters G., Vandenplas Y. // World J. Pediatr. — 2012. — Vol. 8(1). — P. 19—24. Epub 2012 Jan 27. https://doi.org/10.1007/s12519-012-0332-x; PMid:22282379

7. Guidelines for the diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants / Vandenplas Y., Brueton M., Dupont C., Hill D., Isolauri E., Koletzko S., Oranje A.P., Staiano A. // Arch. Dis. Child. — 2007. — Vol. 92. — P. 902—908. https://doi.org/10.1136/adc.2006.110999; PMid:17895338 PMCid:PMC2083222

8. Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel / Boyce J.A., Assa'ad A., Burks A.W. et al. // J Allergy Clin Immunol. — 2010. — Vol. 126. — P. S1—S58. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.10.007; https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.10.008

9. Guidelines for the use of infant formulas to treat cows milk protein allergy: an Australian consensus panel opinion / Kemp A.S., Hill D.J., Allen K.J., Anderson K., Davidson G.P., Day A.S., Heine R.G., Peake J.E., Prescott S.L., Shugg A.W., Sinn J. // MJA. — 2008. — Vol. 188. — P. 109—112. PMid:18205586

10. Management of cow's milk protein allergy in infants and young children: an expert panel perspective. / Allen K.J., Davidson G.P., Day A.S., Hill D.J., Kemp A.S., Peake J.E., Prescott S.L., Shugg A., Sinn J.K., Heine R.G. // J. Paediatr. Child. Health. — 2009. — Vol. 45. — P. 481—486. https://doi.org/10.1111/j.1440-1754.2009.01546.x; PMid:19702611

11. The Food Allergy & Education [Electronic resource]. — Available at: http://www.foodallergy.org/

12. World Allergy Organization (WAO) Special Committee on Food Allergy. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow's Milk Allergy (DRACMA) Guidelines / Fiocchi A., Brozek J., Schunemann H., Bahna S.L., von Berg A., Beyer K., Bozzola M., Bradsher J., Compalati E., Ebisawa M., Guzman M.A., Li H., Heine R.G., Keith P., Lack G., Landi M., Martelli A., Rance F., Sampson H., Stein A., Terracciano L., Vieths S. // Pediatr. Allergy. Immunol. — 2010. — Vol. 21, Suppl. 21. — P. 1—125. https://doi.org/10.1111/j.1399-3038.2010.01068.x; PMid:20618740

Зміст журналу Текст статті